Loading...

Sinterklaastentoonstelling “Wie Zoet is Krijgt Lekkers”

9 November 2016
Sinterklaastentoonstelling “Wie Zoet is Krijgt Lekkers”

Sinterklaastentoonstelling “Wie Zoet is Krijgt Lekkers”

Een tentoonstelling over de geschiedenis van Sinterklaas

Deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Bakery Institute en is gericht op zowel kinderen, volwassenen, ouders en grootouders en is zeker een bezoek waard. Allerlei voorwerpen en veel geschiedenis en tradities rond het Sint Nicolaasfeest zijn er te zien die een compleet beeld geven van de rituelen en verhalen rondom deze kleurrijke beschermheilige. Vanwege onze locatie en regio zal deze expositie extra aandacht geven aan de foodgebruiken rondom dit volksfeest en is een bezoek leuk en leerzaam voor iedereen.

Eeuwenlange traditie

In de tentoonstelling vind je veel unieke attributen en voorwerpen, antieke en hedendaagse, zelfs uit het buitenland en het allereerste Sinterklaasboekje is er te vinden. Verder zijn er talloze Sinterklaasactiviteiten te beleven, zoals marsepeinen figuren maken, en een kleurwedstrijd. Deze tentoonstelling schetst de eeuwenlange traditie van ons Sinterklaasfeest aan de hand van kinder- en muziekboeken, tekeningen, (historische)prenten, Sinterklaas-kostuums en verschillende bijzondere Sinterklaasitems die speciaal voor de tentoonstelling werden opgenomen en op (onverwachte) plekken in deze expo te zien zijn. In de expositie maakt de bezoeker kennis met een gevarieerd beeld van de Sint: als heilige, huwelijksmakelaar, volksheld en kindervriend. Het Bakery Institute mocht voor deze tentoonstelling putten uit de rijke en bijzondere particuliere verzameling van Wim Theunissen uit Amersfoort.

Welke vragen komen aan bod

Hoe oud is Sint Nicolaas?
Waarom kreeg Sinterklaas pas in 1850 voor het eerst gezelschap van een Zwarte Piet?
Hoe maak je chocoladeletters? En waarom zitten er altijd ribbeltjes op de bovenkant van die letter?
Waarom eten we speculaaspoppen?
En waarom altijd een roze marsepeinen varken en geen koe?
Wie is onze Zwarte Piet?
Hoe oud zijn onze sinterklaasliedjes?
Waarom wordt er gestrooid?
En hoe is de relatie tussen onze Sinterklaas en de Amerikaanse Santa?

Op deze vragen geeft de tentoonstelling antwoord

De expo vertelt het verhaal vanaf de geboorte van Nicolaas en ook hoe het verhaal veranderde in 1850 en het een écht Nederlands feest werd, tot aan de dag van vandaag compleet met alles wat er bij hoort aan koek en snoep. Ook dat Nicolaas de jongste bisschop ooit was - slechts 17 jaar - en dat juist die verhalen van wat hij deed in die tijd, nu nog de reden zijn waarom we onze schoen zetten bijvoorbeeld. En waarom we gouden munten van chocola eten. De letters van banket en chocola schrijven ook meer geschiedenis dan menigeen denkt… We verklappen natuurlijk niet alles, want dat is Nicolaas eigen. Alle dagen zijn er professionele rondleidingen verzorgd door Annemiek Littlejohn en haar team.

Ook bezoeken?

Ingang via VersKade 3e etage (lift aanwezig)

Westzijde 174a 1506 EK Zaandam
9 november t/m 4 december
Openingstijden: woensdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur
Entree Volwassenen € 3,- & kinderen € 2,-

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de VersKade, Document Partners, Jumbo, Cocon Vastgoed en Bakery Institute.

Nieuwsbrief
Ontvang je de normale nieuwsbrief nog niet, dan kun je je makkelijk aanmelden! Volg deze link, meld je aan en wordt op de hoogte gehouden van de activiteiten van het Bakery Institute.