Vragen over onze cursussen

Wat gebeurt er als ik mij aanmeld voor een cursus?

Na aanmelden ontvang je een automatische mail ter bevestiging van ontvangst. Binnen 3 werkdagen ontvang je vervolgens een mail met bevestiging van je deelname, een factuur voor de betaling en praktische informatie over de cursus. Twee weken voorafgaand aan de cursus ontvang je een reminder waarin deze informatie nogmaals wordt gedeeld. Let op: soms komen onze mails in de spambox terecht.

Bij de cursussen voor thuisbakkers heb je geen voorkennis nodig, de cursussen staan open voor iedereen die meer wil leren. De enige voorwaarde is dat je 18 jaar of ouder bent. Bij de (vervolg)cursussen waarbij we wel enige voorkennis vragen, staat dit vermeld op de cursuspagina.

Als er van een cursus nog geen datum bekend is, kun je het belangstellingsformulier invullen. Bij voldoende animo plannen we een nieuwe datum en brengen we je op de hoogte.

De cursussen verschillen in niveau en doelstelling. Bij professionals (bakkers, patissiers en koks) gaan we ervan uit dat zij de basiskennis en -technieken beheersen, waardoor het tempo in de les hoger ligt dan bij de thuisbakkers. Ook is er meer aandacht voor de schaalbaarheid en benodigde machines. Bij thuisbakkers ligt de focus meer op het maken van producten in kleinere hoeveelheden en eigen keuken. De beginnerscursussen voor thuisbakkers staan open voor iedereen die meer wil leren, er is geen voorkennis vereist.

Draag kleding waarin je makkelijk kunt bewegen of neem je bakkersvakkleding mee. Je ontvangt van ons een schort. Veiligheidsschoenen zijn niet nodig, stevige schoenen zijn voldoende. Sieraden kun je opbergen in een locker en we vragen je om je haar vast te dragen. Zorg dat je nagels kortgeknipt en schoon zijn en draag geen nagellak en/of gelnagels.

Het is toegestaan te filmen of foto’s te maken tijdens de les, zolang het niet hinderlijk is voor de docent of andere cursisten, én vergeet natuurlijk niet om zelf goed te blijven opletten. Als je jouw ervaringen deelt op social media, vinden we het leuk als je ons tagt!

Bij aanvang van de cursus ontvang je een boekje met alle recepten. Dit neem je, samen met je gemaakte producten, na afloop mee naar huis. Er zit veel (proefbak)werk in onze recepten vandaar dat er copyright zit op ons lesmateriaal.

Na afloop van de cursus ontvang je een persoonlijk certificaat van deelname. De 9-weekse opleiding wordt afgesloten met een examen en in geval van een positief resultaat, een branche-erkend diploma.

Je kunt van de cursus die je hebt gevolgd een nieuw receptenboekje toegestuurd krijgen. Je betaalt hiervoor alleen de drukkosten en portokosten. We verstrekken het lesmateriaal niet digitaal.

Informatie over betaling en annulering van cursussen kun je vinden in onze voorwaarden.

Wat gebeurt er als ik mij inschrijf voor de opleiding?

Als we nog niet eerder kennis hebben gemaakt, nodigen we je uit om een keer langs te komen in Zaandam om je overwegingen te bespreken en eventuele vragen van jouw kant te beantwoorden. Ook vragen we je de kleding te passen en ontvang je van ons een leercontract. Het formulier bevat wat praktische gegevens (je contactgegevens en eventuele persoonlijke kenmerken die je lesperiode mogelijk beïnvloeden) en een onderdeel over je achtergrond en motivatie. We vragen je dit in te vullen en te ondertekenen. Voor de betaling ontvang je een factuur. Uiterlijk een week voor de opleiding begint ontvang je wat praktische informatie over de start. Op de eerste dag ontvang je het pakket met het lesmateriaal en de kleding.

Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 14 dagen voor de start van de opleiding. We hebben dan nog voldoende tijd om je kleding en lesmateriaal te bestellen. We hebben voor elke opleiding 8 plekken beschikbaar, zorg dat je ons bijtijds informeert als je overweegt om deel te nemen om teleurstellingen te voorkomen.

Het is mogelijk de opleidingskosten in termijnen te betalen. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen hier afspraken over worden gemaakt.

Bakery Institute is opgericht door partijen uit de bakkerijbranche en is in die zin ook branche-erkend. De relevantie van onze opleiding blijkt ook uit het feit dat zo’n driekwart van de studenten in de branche komt te werken. Daarnaast zijn onze opleidingen erkend door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Bakery Institute is een particuliere school en heeft geen wettelijke overheidserkenning (je ontvangt geen mbo-diploma). Wel zijn onze cursussen en opleidingen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Nee, we bieden alleen een fulltime opleiding aan.

Het is niet mogelijk om afzonderlijke delen van de opleiding te volgen. Dit heeft te maken met de manier waarop de opleiding is opgebouwd. Wanneer je je in afzonderlijke thema’s wilt verdiepen, kun je terecht bij onze korte cursussen.

Een stage is geen onderdeel van het 9-weekse programma. We raden het van harte aan om voorafgaand aan de opleiding al mee te lopen in de praktijk ter oriëntatie. Tijdens de opleiding heb je één vrije week. Sommige studenten kiezen ervoor om dan praktijkervaring op te doen. Na de opleiding heb je een diploma en kun je in principe direct solliciteren op een betaalde baan. Houd er wel rekening mee dat je nog geen ervaring hebt.

De 20-daagse Patisserie en de opleiding verschillen met name in doelstelling. De 20-daagse cursus is gericht op meer ervaren thuisbakkers of professionals met basale kennis over de patisserie (bijvoorbeeld koks) die hun kennis willen verdiepen en als doel hebben in eigen keuken slimmer en efficiënter ter werken. De 9-weekse opleiding is bedoeld voor carrière-switchers die het bakkersvak in willen stappen en willen werken in een bakkerij. Hierin is ook aandacht voor thema’s zoals productieplanning, werkhouding en samenwerken en wordt op grotere schaal geproduceerd.

Kan ik grondstoffen bij jullie bestellen?

Voor grondstoffen en materialen hebben we een samenwerking met Baktotaal. Na afloop van de cursus ontvang je een eenmalige kortingscode voor de webshop. Ook ontvang je een overzicht met onze leveranciers.

Parkeren kan op parkeerterrein Noord achter de slagboom. Het parkeerterrein grenst aan het water (de Zaan). Let op: het parkeerterrein aan de overzijde van de Westzijde hoort niet bij Bakery Institute maar is de Verkadefabriek, het is hier niet toegestaan te parkeren.
Kosten voor parkeren zijn €15,- per dag. Wanneer je binnen het eerste uur je inrijkaart door ons laat valideren, kun je gratis uitrijden.

Het is bij meerdaagse cursussen mogelijk je auto op het terrein te laten staan of om de avond ervoor je auto te parkeren. Laat dit bij het valideren van je inrijkaart aan ons weten.

Mail ons voor een overzicht met overnachtingsmogelijkheden.

Mail ons je vacature en wij delen deze met ons netwerk.

Als je dit bij de aanmelding aangeeft, houden we rekening met je wensen bij de catering. Omdat wij werken in een bakkerijomgeving, kunnen we 100% glutenvrij niet garanderen.