Bakery Institute is in 2011 opgericht in de voormalige Chocolade-, Koek- en Beschuitfabriek van Verkade in Zaandam. Het is een initiatief vanuit de bakkerij, met als doel een gezonde branche voor de toekomst. Lees meer over onze visie en hoe wij impact maken in de bakkerijsector.

Hoe het begon...

Bakery Institute is in 2011 opgericht voor en door de bakkerij. Een bakkersschool in de Verenigde Staten diende als bron van inspiratie. Zo’n tachtig bakkers boden het startkapitaal en maakten samen de opstart mogelijk. Wat deze founders met elkaar gemeen hebben, is dat ze het belang inzagen van een onafhankelijke plek om kennis in de branche te borgen. Dat is cruciaal om het bakkersvak relevant te houden.

De locatie

De lessen vinden plaats op een prachtige, karakteristieke locatie in het hart van Zaandam in de voormalige Chocolade-, Koek- en Beschuitfabriek van Verkade. In het pand bevinden zich twee goed uitgeruste leslokalen waarin je met maximaal 12 studenten werkt. In de lunchruimte wordt iedere dag gezamenlijk geluncht. Door de uitstraling van het industriële erfgoed én de bezieling van de mensen binnen het pand is er een bijzondere, open sfeer voelbaar zodra je binnenkomt. Een fijne plek is immers voorwaarde om je open te stellen om een nieuw vak te leren.

Onze ambitie

Bakery Institute is geen doorsnee bakkerijschool maar één met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de sector en dito ambitie. Hier werken we dagelijks aan:

Vakmanschap

Met sterke kennisoverdracht en waardering voor het vak willen we de kwaliteit van brood en banket vergroten.

Keuzes bieden

Wij helpen mensen ontwikkelen in het bakkersvak door het bieden van keuzes zonder oordeel.

Betekenisvol werk

Wij stimuleren het vormen van een eigen definitie van succes: waar kom je je bed voor uit?

Impact maken

Wij geven nieuw elan aan de branche door voorop te lopen in ideeën, deze actief te delen en door te verbinden.

Van enthousiaste thuisbakker tot professional

Bakery Institute biedt cursussen en opleidingen op het gebied van patisserie, boulangerie, viennoiserie, chocolaterie en ijsbereiding. De doelgroep varieert van enthousiaste thuisbakkers en carrière-switchers tot professionals zoals koks, patissiers, boulangers, (v)mbo-docenten. Er zijn dagcursussen, waarbij een specifiek product of bepaalde techniek centraal staat, en meerdaagse cursussen waarbij ruimte is voor extra verdieping. De 9-weekse opleidingen zijn bedoeld voor carrière-switchers die zich willen laten omscholen tot brood- of banketbakker met als doel om (fulltime of parttime) in de bakkerij te werken.

Naast het verzorgen van onderwijs delen we ons vakmanschap op talloze andere manieren. We ontwikkelen lesmateriaal, helpen oud-studenten met starten van hun eigen bedrijf en ondersteunen ondernemers met het vernieuwen van hun assortiment. Ook organiseren we kennissessies waarin bakkers elkaar ontmoeten en zijn we voor de media regelmatig aanspreekpunt als het gaat om een toekomstblik op de branche. Een divers palet aan activiteiten, alles wat maar bijdraagt aan onze ambitie.

Didactische uitgangspunten

Vakmanschap is leidend

Onze lessen worden gegeven door een gedreven en deskundig docententeam.

Praktijkgericht met theoretisch fundament

De benodigde theorie wordt uitgelegd aan de werkbank, zodat je deze meteen kunt koppelen aan wat je doet. In onze lessen leer je niet alleen hoe je iets doet maar vooral ook waarom.

Actueel en veelzijdig

Het lesmateriaal bevat moderne, relevante technieken en beproefde recepten die zelf te combineren zijn tot nieuwe creaties.

Afgestemd op jouw context

Of je nu al veel ervaring hebt of de basisbeginselen van de bakkerij nieuw voor je zijn, in korte tijd leer je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om in jouw praktijk aan de slag te kunnen.

Met een klein team grote impact maken. Benieuwd wie wij zijn?

Maak kennis met het team