Loading...

Wereldkampioen sierstukken François Brandt ontwikkelt cursus rondom jubileum

12 Maart 2020
Wereldkampioen sierstukken François Brandt ontwikkelt cursus rondom jubileum

Wereldkampioen sierstukken François Brandt ontwikkelt cursus rondom jubileum

Afgelopen dinsdag was het precies tien jaar geleden dat François Brandt in Parijs werd uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld in de categorie sierstukken. Dat laat het Bakery Institute, zijn huidige werkgever, natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan.

Op woensdag 10 maart 2010 werd François Brandt, een Nederlandse bakker van Franse origine, door de jury van de Bakery Masters op de Parijse beurs Europain gekroond tot wereldkampioen. Zijn twee meter hoge sierstuk ‘Valentijn’, waarin hij niet alleen een knipoog naar Valentijnsdag verwerkte maar ook twaalf Nederlandse evenementen zoals de Sneekweek, Prinsjesdag en de Elfstedentocht, maakte destijds veel indruk tijdens de Masters de la Boulangerie.

“Het was een intensieve tijd”, blikt François een decennium later terug. Tussen 2007 en 2012 heb ik aan zes grote wedstrijden deelgenomen, waarvan vijf op internationaal niveau. Dat vraagt om ongelooflijk veel toewijding en training. Toen ik wist dat ik één van de acht bakkers was die mocht deelnemen aan de Masters, heb ik negen maanden langs naast mijn werk totaal niets anders meer gedaan dan trainen, trainen en nog eens trainen. Helemaal niets heb ik aan het toeval overgelaten. Meedoen op wereldniveau betekent namelijk niet alleen dat je een geweldige vakman moet zijn. Je moet ook je stress weten te reduceren, je concentratie op hoog niveau kunnen houden en met slaaptekort kunnen omgaan. Zelfs mijn voeding heb ik op deze wedstrijden aangepast. De voorbereiding is topsport. Ik heb er echt álles voor over gehad, want ik ging om te winnen. Ik wilde de wereld laten zien wat ik kan. En het is de moeite waard geweest.”

Cursus sierstukken maken

Tien jaar later wordt François in Nederland nog altijd gezien als dé kenner als het om sierstukken van brood gaat. Hij geeft regelmatig advies aan leden van het BoulangerieTeam en helpt bakkers die hem daarom vragen. “Momenteel vind ik echter voldoende uitdaging binnen het Bakery Institute, waar we een verandering teweeg willen brengen in de traditionele bakkerijsector”, vertelt François desgevraagd. “Dat is een wedstrijd op zichzelf. En ook die wil ik winnen.”

Op 10 maart hing de werkplek van François vol slingers en ballonnen. En het Bakery Institute wil méér doen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun docent. Een cursus sierstukken volgt later dit jaar. Geschikt voor docenten in de niveau 4 opleiding boulangerie, leerlingen die aan wedstrijden mee willen doen én natuurlijk alle andere geïnteresseerden. Wil je dat François jou op de hoogte houdt van zijn plannen? Je kunt je dan hier melden.

Nieuwsbrief
Ontvang je de normale nieuwsbrief nog niet, dan kun je je makkelijk aanmelden! Volg deze link, meld je aan en wordt op de hoogte gehouden van de activiteiten van het Bakery Institute.