Carrière-switchers

Vakopleiding Boulangerie of Patisserie voor volwassenen

Exclusief in Nederland

9-weekse opleiding Boulangerie of Patisserie.
Een vakopleiding waarmee je aan de bak kunt!

De 9-weekse opleiding Boulangerie of Patisserie is een intensieve, praktijkgerichte, fulltime opleiding voor carrièreswitchers. In de opleiding leer je de vaktechnieken, vaardigheden en werkhouding die nodig zijn voor het vak van boulanger of patissier.

Meld je nu aan!

De opleiding

Het programma heeft een doorlooptijd van minimaal 10 weken, waarin 9 weken les wordt gegeven op maandag tot en met vrijdag, van 08.00 uur tot ca. 16.00 uur. In deze lessen worden uitsluitend theoretische kennis en vaktechnieken behandeld die nodig zijn om een succesvolle bakker te worden in de praktijk.

De lessen bestaan uit een combinatie van uitleg van de theorie, demonstratie door de docent en zelf aan de slag gaan.

Impact in de bakkerijbranche

Doordat je zoveel tijd in de bakkerij bezig bent en je de theorie krijgt uitgelegd aan de werkbank tussen het produceren door, kun je grote stappen maken in een relatief kort tijdsbestek, ongeacht je achtergrond en mate van voorkennis. Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer je in staat ben om zelfstandig, in duo’s of als groep te werken.

Je hebt in de opleiding één vrije week. Je bepaalt zelf hoe je deze invult: sommige studenten gebruiken de week om stage te lopen of om bedrijven te bezoeken, anderen om tot rust te komen.

De doelgroep

De doelgroep van de opleiding varieert in leeftijd van 17 tot 63 jaar en heeft een heel diverse achtergrond: van pensioenadviseur, makelaar en beroepsmilitair, tot stukadoor, kok en patholoog- anatoom. Voorkennis is geen vereiste, een leergierige houding en intrinsieke motivatie om het bakkersvak in te gaan wel!

De Inhoud

Boulangerie

Je leert in de boulangerie de fasen en aandachtspunten in het proces van bereidingswijze tot eindproduct: mengen, kneden, rijzen, verdelen, opmaken, fermenteren en bakken.De thema’s die aan de orde komen zijn gist - directe methode en voordegen - desem en vertraagde processen. Ook ga je aan de slag met viennoiserie, zoals croissants, pain au chocolat, koffiebroodjes, brioche en pâte levée.

Boulangerie opleiding

Patisserie

In de patisserie heb je vergelijkbare processtappen en ingrediënten, maar is het pakket aan vaktechnieken veel breder.

Je maakt onder andere zanddegen, cakes, beslagen, klassieke en moderne taarten en vullingen, schuim, soezen, bladerdegen, hartig banket, decoratie- en ook garneerwerk komt aan bod.

Patisserie opleiding

In beide opleidingen komen de eigenschappen van de grondstoffen zoals bloemsoorten, suikers, vetten etc. aan de orde en leer je bakkersberekeningen maken van deegtemperaturen en recepthoeveelheden. Verder wordt stilgestaan bij de eindproducten, die je kritisch leert beoordelen, kun je de werkwijze én onjuistheden herleiden en leer je hoe je ze moet behandelen en bewaren in de praktijk.

Naast de vaktechnische aspecten wordt ook aandacht besteed aan het werken in een team, het plannen en organiseren van je werk, het hanteren van hygiënerichtlijnen en het beheer van grondstoffen. Zaken die je nodig hebt wanneer je als bakker aan de slag gaat!

Toetsing en evaluatie

Gedurende de opleiding heb je verschillende keren een evaluatiegesprek met een docent. Hierin wordt stilgestaan bij je ontwikkeling tijdens en je plannen na de opleiding. Ook bespreken we je werkhouding. Deze moet voldoende zijn om toegang te krijgen tot het examen.

Het programma wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen dat in totaal drie dagen in beslag neemt. Je maakt hierbij een planning en produceert verschillende producten die door de examinatoren worden beoordeeld op verkoopbaarheid (smaak en uiterlijk).

Afronding

Na het examen bezoek je samen met je medestudenten een aantal bakkerijen in een regio in het land. In de laatste week van de opleiding zet je de puntjes op de i, is er ruimte voor persoonlijke leerwensen en bereid je de showtafel voor de diploma-uitreiking voor. Dit vormt een feestelijke afsluiting waarbij je aan familie en vrienden presenteert wat je in 9 weken hebt geleerd. Met een diploma op zak ben je klaar om ervaring op te doen in de praktijk!

Na de opleiding

Als je de opleiding hebt afgerond behoor je automatisch tot de alumni van Bakery Institute. We houden nauw contact met onze oud-studenten en zijn vaak betrokken bij het vervolgtraject: het zoeken van een baan of stage of opzetten van een onderneming. Studenten met de ambitie om en eigen bedrijf te starten kunnen terecht bij het Leertraject Ondernemerschap.

Elke twee jaar wordt een alumnidag georganiseerd waarbij oud-studenten elkaar kunnen ontmoeten. Meer informatie over waar onze studenten na de opleiding terecht komen vind je op de pagina over oud-studenten.

Nieuwsgierig geworden? Kijk bij data en aanmelden voor onze opleidingsagenda en de data van onze oriëntatieochtenden.

Meld je nu aan!