Filosofie Bakery Institute

Hoe het begon…

Bakery Institute is in 2011 opgericht voor en door de bakkerij. Diverse partijen uit de bakkerijbranche, de founders van Bakery Institute, steunden het initiatief en maakten met crowdfunding de opstart van de school mogelijk. Vicky Littlejohn, een van de initiatiefnemers van Bakery Institute en voormalig directeur: “Toen Bakery Institute begon was het uitgangspunt: bijdragen aan een gezonde branche voor de toekomst waarbij de bakker weer leidend is in de keten.” Dit uitgangspunt is inmiddels nog onverminderd relevant.

Als particulier instituut kan Bakery Institute een eigen koers bepalen: de wens vanuit de bakkerijsector bepaalt de richting. Er wordt goed geluisterd naar de (internationale) signalen uit de sector, regelmatig overleg gepleegd met de founders en er is nauw contact met de studenten na het afronden van de opleiding. Daardoor is Bakery Institute in korte tijd uitgegroeid tot een professioneel opleidingsinstituut en impactvolle kennispartner voor de bakkerijbranche.

De filosofie

Het motto van Bakery Institute is “Pak je voorsprong vanuit je oorsprong”. Dat betekent dat er wordt teruggegaan naar de basis in de grondstoffen, naar de basis in de vaktechnieken, maar ook dat je als ondernemer dicht bij jezelf blijft.

In de lessen wordt daarom gewerkt met authentieke, lange (desem)processen, grondstoffen van goede kwaliteit, en worden de basiskennis en -technieken van het prachtige vak van patissier en boulanger op de juiste manier aangeleerd. Op die manier zorgen we ervoor dat het imago van het beroep verbetert. Het wordt weer een sociaal beroep, immers werk je veelal overdag en heb je veel direct contact met de klant.

Van enthousiaste thuisbakker tot professional

Bakery Institute biedt cursussen en opleidingen aan iedereen die meer wil leren op het gebied van patisserie, boulangerie, viennoiserie en/of chocolaterie: van enthousiaste thuisbakker en carrière-switcher tot professional (kok, patissier, boulanger). Er zijn dagcursussen, waarbij een specifiek product of bepaalde techniek centraal staat, en meerdaagse cursussen waarbij ruimte is voor extra verdieping.

De 9-weekse opleidingen zijn bedoeld voor carrière-switchers die zich willen laten omscholen tot brood- of banketbakker met als doel om (fulltime of parttime) in de bakkerij te werken. Ze gaan werken in een bestaande bakkerij, starten een eigen winkel of bakken als ‘local hero’ voor de buurt. Met het Leertraject Ondernemerschap begeleidt Bakery Institute aspirant-ondernemer bij het opstarten van een eigen bedrijf.

De locatie

De lessen vinden plaats op een prachtige, karakteristieke locatie in het hart van Zaandam in de voormalige Chocolade-, Koek- en Beschuitfabriek van Verkade. In het pand bevinden zich twee goed ingerichte leslokalen waarin je met maximaal 12 studenten werkt. In de lunchruimte wordt iedere dag gezamenlijk geluncht. Door de uitstraling van het industriële erfgoed én de bezieling van de mensen binnen het pand is er een bijzondere, open sfeer voelbaar zodra je binnenkomt.

Ervaren docenten

Of je nu een dag, een week of tweeënhalve maand komt, bakt als hobby of voor je beroep, de cursussen en opleidingen zijn allemaal professioneel en gebaseerd op actuele technieken. De lessen worden verzorgd door gedreven docenten die expert zijn in hun vakgebied. De benodigde theorie wordt uitgelegd aan de werkbank, zodat je deze meteen kunt koppelen aan wat je doet. Onder begeleiding van de docenten leer je in korte tijd de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om in de praktijk zelf aan de slag te kunnen.

François Brandt - Docent Boulangerie & Viennoiserie

Impact in de bakkerijbranche

Het gedachtegoed van Bakery Institute breidt zich steeds verder uit. Een aanzienlijk deel van de oud-studenten is na de opleiding eigen zaak gestart. De bakkerijen en winkels zijn door het hele land te vinden: van IJmuiden en Meppel tot Goes en Eindhoven. Veelal nemen de ondernemers weer oud-studenten uit andere leerjaren in dienst.

Ook bakkerskinderen weten de weg naar Bakery Institute te vinden. Waar zij in eerste instantie geen interesse hadden om het bakkersvak in te stappen, begint het toch vaak op latere leeftijd te kriebelen om de zaak van hun familie over te nemen.

Dit gaat vaak gepaard met een toenemend respect voor het ambacht. Ook als zij niet de productie in gaan, blijkt de 9-weekse opleiding hen cruciale handvatten te geven om de koers van het bedrijf te bepalen en te sparren met personeel over de kwaliteit van producten. Tot slot probeert Bakery Institute middels consultancy projecten, deelname aan beurzen en kennissessies op scholen en in bedrijven haar filosofie ook buiten Zaandam te verspreiden.