Oud-studenten Terug naar overzicht
Tieneke Oskam

Tieneke Oskam

Gepubliceerd op 01/09/2023
  • Voorheen: Jurist
  • Opleiding: Boulangerie 2017
  • Na de opleiding: Bakker bij Vroeg, Bunnik

"Ik ben veel te eigenwijs om iets niet te doen."

Ze noemen me weleens ‘de mama van de bakkerij’. Ik weet niet of ik daar nu zo gelukkig mee ben, maar ik maak het er misschien ook wel een beetje naar. Ik werk intussen alweer drie jaar bij Vroeg in Bunnik. Daar ben ik één van de oudsten in de bakkerij tussen alle twintigers en dertigers. Ik krijg veel energie van het werken met jonge mensen. Ik kijk naar ze om en vindt het belangrijk dat het goed met iedereen gaat. Ik ben dan ook vertrouwenspersoon binnen het bedrijf geworden.

Het is leuk om te merken dat mensen mij waarderen om de kennis die ik heb opgedaan.

Ik werk drie dagen per week waarvan standaard één dag in het weekend. De taken in de broodbakkerij bestaan uit het draaien van het deeg, het opmaken van de degen en het bakproces. Ik vind deeg draaien het leukst. Het blijft wonderlijk wat er gebeurt in dat samenspel van grondstoffen. Bij de oven sta ik nog niet, dat is best zwaar werk. Het staat wel op mijn lijstje om dat ook te beheersen. Ik ben veel te eigenwijs om iets niet te doen. Ze staan hier regelmatig met hun hoofd te schudden, bijvoorbeeld als ik weer zwaar aan het tillen ben: ‘Tien, vraag dan even om hulp’. Toen ik hier in dienst kwam, waren er best twijfels. Ik heb een hogere leeftijd en andere achtergrond en opleiding dan je zou verwachten. Mijn motivatie gaf uiteindelijk de doorslag. Het is intussen leuk om te merken dat mensen mij waarderen om de kennis die ik heb opgedaan. Dat ze mij iets vragen over glutenontwikkeling en fermentatie of dat ze om mijn mening vragen. Ik heb geen twintig jaar ervaring, zij soms wel.

Ik kan iedereen aanraden om in een desembakkerij te werken. Dat proces is interessant om onder de knie te krijgen. Mijn collega is overgestapt naar een industriële bakkerij en staat de hele dag op knoppen te drukken. Daar zou ik niet aan moeten denken. Mijn vorige baan was heel solistisch. Als je terug kwam van vakantie, lag er een grote berg werk op je te wachten. Hier werken we als team en zijn we goed op elkaar ingespeeld. We werken efficiënt en problemen lossen we met elkaar op. Binnenkort gaan we ons eigen assortiment viennoiserie maken. Ik heb laatst het toeren maar weer eens opgepakt, want dat is toch al zo’n vijf jaar geleden. Ook begeleid ik een slechtziende stagiair. Dat is een vak apart. Het gaat dan niet alleen om overdragen van kennis, maar ook om het inrichten van een werkplek. Dan zie je pas wat er allemaal in de weg staat.

Bij sommige mensen is de definitie van succes gericht op groei, op meer, beter en groter. Ik denk dan: wat een gedoe, al die ambities. Ik heb een geweldige baan en ben prima tevreden!