Oud-studenten Terug naar overzicht
Rens van Esdonk

Rens van Esdonk

Gepubliceerd op 05/09/2021
  • Voorheen: Kok
  • Opleiding: Boulangerie 2013
  • Na de opleiding: bakker De Haarlemse bakker, Haarlem

"Het was een life-changing telefoontje!"

Ik heb eigenlijk vanalles en nog wat gedaan. Ik heb in Frankrijk gewerkt als kok op een camping, waar ik in de bar werkte en na de entertainment voor de kinderen en ‘s avonds de keuken weer in dook. In de winter hielp ik mee in het onderhoud. Ik bakte honderden pannenkoeken in een pannenkoekenrestaurant en heb nog een half jaar in de telecommunicatie gewerkt. De bakkerij trok me in eerste instantie niet direct. Mijn familie heeft een bakkerij en je krijgt het dan van best dichtbij mee.

Op een gegeven moment raakte ik toch meer geïnteresseerd en besloot ik in de bakkerij te gaan werken. Mijn vader en zus gingen mee met een inspiratiereis in Frankrijk met een grondstoffen leverancier. Ze bezochten veel bakkerijen en werden steeds enthousiaster over de winkels en producten. Bij een molen zagen ze het proces van graan tot bloem en via de andere deelnemers aan de reis hoorde mijn vader over de opleiding bij Bakery Institute: ‘Dat is iets voor Rens!’. Bij thuiskomst stonden de koffers nog buiten terwijl hij naar Zaandam belde. Het was vrijdagmiddag. Maandag stond ik voor het eerst aan de werkbank, met mijn handen in het deeg. Het was wel een life changing telefoontje!

De sfeer met de heerlijke lunches blijft me nog steeds bij.

Het bakkersvak, daar wilde ik meer van weten, ik werkte intussen al vier jaar in de bakkerij. Eenmaal in Zaandam was het echt een warm bad. Ervaring met boeiende leraren had ik nog niet echt, tot ik François leerde kennen. Hij maakte ingewikkelde dingen leuk en steeds meer puzzelstukjes vielen op z’n plek. Ook de sfeer met de heerlijke lunches blijft me nog steeds bij.

In die tijd hadden we nog maar één winkel en inmiddels hebben we er alweer acht. Maar we richten ons ook vooral op het maken van grootbrood voor bedrijven. En we gaan vernieuwen, er wordt aan een nieuwe bakkerij gebouwd. Mijn broer en mijn zus zitten ook in het bedrijf en mijn vader heeft een stapje terug gedaan. Hij is nog wel betrokken als adviseur en aandeelhouder. We zijn een echt familiebedrijf. We krijgen ook hulp bij het stroomlijnen van dit alles. Want naast elkaars collega’s en de zakelijke kant, wil je natuurlijk ook in privé wel met elkaar door één deur blijven kunnen. In de bakkerij ben ik een beetje een ongeleid projectiel. Ik heb uitdaging nodig en doe dan ook vanalles wat. Ik draai mee in de productie, werk mee aan de planning en denk mee over productontwikkeling. Het is voor mij een soort speeltuin.