Oud-studenten Terug naar overzicht
Marjon van der Zee

Marjon van der Zee

Gepubliceerd op 05/09/2021
  • Voorheen: Pabo en opleiding tot schrijver
  • Opleiding: Boulangerie 2014
  • Na de opleiding: Bakker viennoiserie Bakkerij Tetteroo, Eemnes

"Een mooi product maken, daar kom ik mijn bed voor uit."

De Pabo, de supermarktwereld, een opleiding tot schrijver, ik heb eigenlijk vanalles gedaan voordat ik het bakkersvak in ging. Het was het voor mij allemaal niet. Ik vond brood en alles eromheen altijd al heel leuk en interessant en dus ben ik gaan uitzoeken hoe ik daarin verder kon. Ik was toen 25 en wilde niet vier jaar de schoolbanken in, zo kwam ik bij de 9-weekse opleiding van Bakery Institute terecht.

Tijdens de laatste week van de opleiding raakte ik aan de praat met een dame die in het andere lokaal een cursus volgde. Dat was mevrouw Tetteroo. We hadden een leuk gesprek tijdens de gezamenlijke lunch en ik mocht na mijn diplomering komen solliciteren bij bakkerij Tetteroo in Eemnes. Ik ben er nooit meer weggegaan, het beviel zo ontzettend goed!

Het is een uitdaging om alles bij te benen, maar ik heb het liever iets te druk dan dat ik niks sta te doen.

Bij Tetteroo ben ik als enige verantwoordelijk voor de viennoiserie: de croissants, pain au chocolat, ham-kaascroissants, noem maar op. Het is heel leuk om te doen. Ik heb echt mijn eigen hoekje: een eigen werkbank, uitrolmachine, mijn eigen grondstoffen. Daar komt voorderest niemand. Het bedrijf groeit en wat dat betreft wordt het steeds uitdagender. Viennoiserie is iets wat mensen graag eten, in het weekend of op speciale dagen zoals met Pasen. Het is een uitdaging om alles bij te benen, maar ik heb het liever iets te druk dan dat ik niks sta te doen.

Ik maak een vast assortiment met af en toe een seizoensproduct, bijvoorbeeld met verse aardbeien in de zomer. Ik ben niet erg bezig met experimenteren of het ontwikkelen van nieuwe producten. Aan de klassiekers moet je ook niet willen komen, vind ik. Daar de beste versie van maken, daar zijn wel wel mee bezig. Francois (docent Bakery Institute, red.) is hier bijvoorbeeld een paar dagen geweest om te kijken wat er nog te verbeteren viel op het gebied van croissants. Dat vond ik heel leerzaam. Soms weet je in theorie wel hoe het moet, maar in de praktijk gaat het toch anders. Het is fijn als er dan iemand met je meekijkt en tips geeft.

Of het niet saai wordt, steeds hetzelfde assortiment en al jaren voor dezelfde werkgever werken? Helemaal niet! Ik heb bijvoorbeeld afwisseling doordat ik ook een dag per week in de winkel sta en als ik tijd over heb help ik de broodbakkers een handje. Het is gewoon een fijn bedrijf om te werken. Ik heb een leuke klik met mijn collega’s, een jong team, als er een machine stuk is wordt deze meteen gerepareerd of vervangen, ik krijg veel verantwoordelijkheid… wat wil je nog meer! Andere oud-studenten zijn na de opleiding zijn voor zichzelf begonnen, maar als ik hier in het bedrijf zie hoeveel tijd dat kost, alles wat erbij komt kijken, dat is niks voor mij. Laat mij maar lekker bakken in loondienst.

Een mooi product maken en aan je klanten kunnen vertellen dat het echt met liefde is gemaakt, daar kom ik mijn bed voor uit. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk, het is de beste keus die ik ooit gemaakt heb. Dat is wat ik anderen ook graag wil meegeven: ga iets doen wat je leuk vindt.