Oud-studenten Terug naar overzicht
Imane Srifia

Imane Srifia

Gepubliceerd op 05/09/2021
  • Voorheen: Schoonheidsspecialiste en kappersopleiding
  • Opleiding: Patisserie 2017
  • Na de opleiding: Eigenaar Imane’s bakery, Utrecht

"Moet ik anders een dekentje meenemen?"

Moet ik anders een dekentje meenemen, dan kun je in de bakkerij overnachten,’ zei mijn man Fares laatst. Ik ben vanochtend begonnen om 5 uur en vanavond rond 20 uur doe ik hier het licht uit. Het hoort er een beetje bij als je een eigen zaak start, dan moet je er gewoon veel eigen tijd in steken. Het is een beetje een baby van me, ik zie het dagelijks groeien en breng hier meer tijd door dan thuis. En ja deze ‘baby’ zorgt ook voor slaaptekort maar: je krijgt er zoveel voor terug.

Overigens is mijn man hier ook fulltime hoor. Ik ben de patissier en hij is meer de ondernemer. Hij doet de inkoop, administratie en hij oriënteert zich op een geschikt pand. We werken nu namelijk alleen op bestelling, maar willen ook een fysieke winkel. We leverden veel aan cateringbedrijven maar ook bedrijven weten ons te vinden. Ik ga natuurlijk niet voor 4-5 koekjes aan de slag, vanaf zo’n 150 stuks is het interessant. Elk koekje en taartje, alles is handwerk, dat spreekt mensen aan. Ze horen het via-via en zodra ze iets hebben geproefd, keren ze weer terug. Wat wel leuk is, ik krijg de volledige vrijheid in smaak en soort patisserie. Meestal kies ik voor een leuke diversiteit: iets met fruit, iets met chocolade, maar ook vanille en karamel smaken doen het altijd goed. Mijn producten hebben een Franse oriëntatie, precies zoals ik in de opleiding leerde en wat gewoon een heel goede en herkenbare basis is. Ik deed ook een masterclass in Frankrijk en liep stage bij Hop&Stork waar ik aan de patisserie werkte. Overal zie je uiteindelijk eenzelfde klassieke basis van waaruit je kan variëren met smaken en combinaties. Ik had tijdens de opleiding niet gedacht dat ik het me zo eigen zou maken.

Elk koekje en taartje, alles is handwerk, dat spreekt mensen aan
Mijn roots liggen in Marokko en in mijn assortiment vind je producten terug met een Franse touch en Marokkaanse twist in een modern jasje. Op het moment van dit interview is het ramadan, dan krijg ik ook weer extra bestellingen. We hebben een ramadan box gelanceerd met allerlei specials zoals chebakija en sellou. Chebakija zijn gevlochten reepjes deeg die worden gefrituurd en vervolgens gedompeld in vloeibare honing. Sellou is een soort cake met allerlei Oosterse smaken zoals noten, sesamzaad, honing, anijs- en venkelzaad. De box speelt in op een traditie. Ramadan is een periode van bezinning en saamhorigheid. Je kijkt om naar mensen die het minder hebben. Met de opbrengst van de box sponsoren we weeskinderen in Marokko. De boxen leveren een flinke drukte op in de productie. Net als straks met het Suikerfeest, vorig jaar heb ik 8000 luxe koekjes staan maken en als ik de bestellingen bekijk gaan we dit jaar weer die kant op.

Ik doe alles zelf en zoek nog wel versterking, dus als je iemand weet haha. Het is ontzettend leuk om mensen blij te maken. Ik krijg ook steeds meer vraag naar workshops maar momenteel neem ik daar de tijd niet voor en heb ik mijn handen vol aan de productie. Maar binnenkort heb ik een weekje vrij gepland om nieuwe ideeën uit te werken en even rust te pakken, dat moet ook he?!