Oud-studenten Terug naar overzicht
Geert Meeuwesen en Joan Kluinhaar

Geert Meeuwesen en Joan Kluinhaar

Gepubliceerd op 05/09/2021
  • Voorheen: Groepsbegeleider gehandicaptenzorg (Joan) en inkoper (Geert)
  • Opleiding: Patisserie 2015 (Joan) Boulangerie en Patisserie 2015 (Geert)
  • Na de opleiding: Eigenaar Beide Bakkers, Baarle Hertog

"Let even wat meer op hen, er bloeit daar iets."

Joan: Toevallig kreeg ik vandaag een reminder op Facebook dat het patisserie examen zes jaar geleden was. Ik weet nog goed dat ik aan de opleiding startte. Ik werkte als groepsbegeleider in de gehandicaptenzorg maar heb altijd gezegd: ‘Als ik later groot ben…’. Dus toen er een reorganisatie kwam, was het tijd om een andere weg in te slaan.
Geert: Voor mij was dat eigenlijk wel vergelijkbaar. Ik had een prima baan maar wilde meer leren over het bakkersvak. Tot dusver was ik vooral een hobbybakker. Ik bezocht een mbo-school en werd daar gewezen op een alternatief: de 9-weekse opleiding. Ideaal dat het in zo een korte tijd kan, maar tegelijkertijd wel een prijskaartje en mijn baan opzeggen… ik had veel twijfels, ik speel graag op safe. Nu, alsof mijn werkgever er lucht van had gekregen, er werd een reorganisatie aangekondigd. De volgende dag schreef ik me in, in Zaandam. En toen kwamen we in dezelfde groep en was het meteen dikke verkering? Nou eigenlijk ging het helemaal niet echt zo. We hebben niet eens echt veel samengewerkt, volgens mij.
Joan: Nee, het viel de andere mensen meer op dan onszelf. Ik weet dat er op een dag foto’s werden gemaakt in de les voor promotiemateriaal van Bakery Institute. Vicky Littlejohn, de toenmalige directeur, had tegen de fotograaf (oud student van de 9-weekse Peter Kwekkeboom) gezegd: ‘Let even wat meer op hen, er bloeit daar iets.’ Goed, ze kregen wel gelijk. Inmiddels, 6 jaar later, hebben Geert en ik onze bakkerij Beide Bakkers in Baarle-Hertog.
Geert: Na de patisserie opleiding volgde ik ook nog de 9-weekse Boulangerie. Het nauwkeurige van de patisserie past me wel, maar brood is van veel meer factoren afhankelijk dus ik had er in het begin best moeite mee. Eén ding wist ik toen wel zeker, dit wil ik absoluut leren. Na de opleiding heb ik vlieguren gemaakt in de productie samen met oud-student Jaap Molenaar. Dat ging als een speer en was een mooie opstap naar mijn baan in de splinternieuwe bakkerij van Ikea Delft.
Joan: Ik was tijdens de opleiding ook al druk bezig met solliciteren. Uiteindelijk heb ik gewerkt in het toenmalig nieuwe winkelconcept van Van Maanen in Leiden en in Delft geholpen om hun chocolaterie op te zetten.

Bij Proof Bakery maakten we de gehele opstart mee.

Geert: Bij Ikea was de bakkerij fantastisch opgezet en het werken was er heel gestructureerd. Alleen miste ik wel de groei en vernieuwing. Ik heb er een paar producten geïntroduceerd maar als het uiteindelijk 5 maanden duurt voordat het in de kassa staat, dan sta je een beetje stil.
Joan: Ja toen zijn we samen aan het avontuur bij Proof Bakery in Amersfoort begonnen. Waarom? Omdat initiatiefnemer Vicky het zeker hónderd keer heeft gevraagd! Ze vond ons heel geschikt. En het is inderdaad zo dat we wilden ondernemen maar nog wel wat twijfels hadden over wat daar bij komt kijken. Op deze manier konden we daar meer van ervaren op een veilige manier.
Geert: Joan en ik hebben eigenlijk in vier verschillende nieuwe bakkerij concepten gewerkt en daar krijg je natuurlijk heel veel indrukken. Eerst elders rondkijken voor je zelf start, kunnen we iedereen aanraden.
Joan: Bij Proof Bakery maakten we de gehele opstart mee. Van het bepalen wat en hoeveel we gingen maken tot het binnenrijden van de splinternieuwe oven. We waren aan het begin met veel collega’s en de omzet was natuurlijk nog aan het groeien, dus er was veel ruimte voor uitproberen. We zijn in die tijd ook begonnen met het rondkijken naar potentiële locaties en panden.
Geert: Veel was niet geschikt of er moest teveel aan gebeuren qua elektra. We kwamen ook een pand tegen in Baarle-Hertog, maar dat was net over de grens: ondernemen in België. Uiteindelijk hebben we daar toch voor gekozen en we zijn er nog steeds reuze blij mee.
Joan: Het is een oude zonnestudio geweest, dus al die hokjes moesten er nog even uit gesloopt worden. Maar aan krachtstroom geen gebrek en ook de vloer zag er netjes uit. De afgelopen jaren hebben we op veilingen veel tweedehands machines op de kop getikt. Maar liefst twee garageboxen vol spullen konden we meteen een plekje geven in onze bakkerij. Onze investering aan de bakkerij was vrij minimaal. Het is een open bakkerij, alles gebeurt in het zicht, behalve de afwas. De bakkerij staat overigens ook tegenover ons huis, waar we wonen met ons dochtertje Nova, die ook nog geboren is in de periode van de verbouwing en verhuizing!
Geert: De bakkerij loopt ontzettend goed. Wat wel meespeelt is dat ik in het naburige dorp ben opgegroeid.
Joan: Ja en dat het een dorp is, dat merk je wel!
Geert: Een uur nadat we het contract hadden getekend, kreeg ik al felicitatie appjes. Ik dacht, hoe weten die mensen dat nou? Ik heb vroeger als postbode gewerkt in deze buurt, maar het is niet zo dat ik nog herkend wordt ofzo. Misschien komt dat straks wel weer haha.
Joan: We zijn op zaterdag en zondag open, zolang de voorraad strekt. We horen regelmatig dat klanten een vakantiegevoel krijgen bij onze bakkerij. We hebben 0,0 aan marketing gedaan, maar regelmatig gaan de producten als een speer. Je hebt wel wat uit te leggen als je bent uitverkocht, klanten hebben zoiets: maak dan gewoon wat meer. Ze realiseren zich steeds meer dat alles ambachtelijk wordt gemaakt en zeggen: wat fijn voor jullie, de volgende keer kom ik wat eerder.
Geert: In de opstart als je je klantenkring nog aan het opbouwen bent, kun je geen twee salarissen uit de bakkerij halen. Ik ben wel een man van zekerheid, dus toen er een inkoop functie op mijn pad kwam, heb ik die wel aangegrepen. Ik werk nu 4,5 dag elders en tref vaak ’s avonds voorbereidingen in de bakkerij. Joan doet de patisserie en we werken samen één avond aan de croissants.
Joan: Ja, dan gaat Nova gezellig mee. In het weekend past er familie op zodat we samen in de bakkerij kunnen zijn. Mijn ouders komen helemaal uit Aalsmeer en blijven dan een weekend, dat is wel een uitkomst hoor.
Geert: Ik twijfel er wel over om meer dagen in de bakkerij te gaan werken. Aan de andere kant, eerst kijken of dat haalbaar is. Al komen mensen nu ook al uit een grote regio naar ons toe, in de omgeving zijn deze producten amper verkrijgbaar.
Joan: Voor nu is het vooral een luxe dat we over deze dingen na kunnen denken, zo leuk dat we dit kunnen oppakken als Beide Bakkers.