Jong talent in de spotlight: de Jeugdvakwedstrijden 2025 

Terug naar overzicht
Jong talent in de spotlight: de Jeugdvakwedstrijden 2025 

Op woensdag 9 april was het zover: de landelijke finale van de Jeugdvakwedstrijden 2025.  

Een jaarlijks hoogtepunt voor jonge bakkers uit heel Nederland, die zich via de regionale voorrondes hebben geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap. Ook voor Bakery Institute is deze wedstrijd meer dan een traditie: het is een kans om jonge vakmensen te inspireren, scholen te verbinden en de vakmensen uit de sector te betrekken. Onze docent Gerard Blaauw is nauw betrokken geweest bij de organisatie van de Jeugdvakwedstrijden en speelt een centrale rol in de professionalisering ervan. Collega Hans Heiloo was dit jaar jurylid binnen de categorie Boulangerie. 

De Jeugdvakwedstrijden vormen al 64 jaar een podium voor jonge talenten in de bakkerijsector. Op 9 april 2025 vond het Nederlands Kampioenschap plaats op het Summa College in Eindhoven, waar 40 veelbelovende jonge bakkers hun vaardigheden lieten zien.

Alle niveaus binnen het mbo-onderwijs kunnen meedoen, van niveau 2 tot niveau 4. Elk niveau heeft een eigen opdracht die volledig aansluit op de opleiding.

Van visie tot uitvoering

Gerard, docent patisserie en chocolaterie bij Bakery Institute, is al drie jaar intensief betrokken bij de Jeugdvakwedstrijden. “In mijn eerste jaar jureerde ik nog, nu mag ik mezelf “wedstrijdmanager” noemen, en hou ik mij bezig met het moderniseren en structureren van de competitie” vertelt hij.  
 
Zijn doel: een leerzame ervaring bieden die aansluit bij de praktijk. “Het is een kans voor studenten om plezier te beleven aan het ambacht, zichzelf te overtreffen en essentiële vaardigheden te ontwikkelen zoals plannen en werken onder tijdsdruk.” 

Zijn missie: de wedstrijden professionaliseren en toekomstbestendig maken. Dankzij zijn inzet is het jureren nu volledig digitaal zodat studenten achteraf hun feedback online kunnen terugvinden. Ook zijn de opdrachten beter afgestemd op het leerjaar van de student en is er meer structuur gekomen binnen de organisatie. Nieuw dit jaar is de regiokampioenendag, een demodag waar deelnemers kennismaakten met oud-winnaars en alvast de wedstrijdlocatie konden verkennen. 

Jureren met vakkennis

Naast Gerard speelt ook onze docent Hans een belangrijke rol. Hij is dit jaar jurylid in de categorie Boulangerie tijdens het Nederlands Kampioenschap. De jury bestaat niet langer overwegend uit grondstoffenleveranciers maar is in samenstelling meer divers geworden. Veel juryleden hebben een eigen bedrijf of zitten in een wedstrijdteam van de branche. Op die manier zijn zij inspiratiebron voor studenten.

Het Nederlands Kampioenschap wordt beoordeeld door een vakkundige jury, zorgvuldig geselecteerd op basis van ervaring binnen hun vakgebied. 

Jury Boulangerie 

  • Sander Loman, Winnaar NK24 Boulangerie 
  • Joris van Duijnhoven, Echt Brood 

Jury Patisserie 

De finaledag: wat staat er op het spel? 

De finalisten, afkomstig uit vijf regio’s, nemen het tegen elkaar op in acht verschillende wedstrijdrichtingen. Iedere klasse heeft vijf deelnemers, goed voor in totaal 40 finalisten. De opdrachten variëren van croissants en friandises tot gevulde broden en vormbonbons. Nieuwsgierig naar de opdrachten? Bekijk ze via deze link. 

“Het gaat niet alleen om winnen, maar juist om de persoonlijke groei. Dat maakt het zo waardevol.” – Gerard, docent Bakery Institute

En zoals het hoort bij een echte vakwedstrijd, zat de dag vol onverwachte wendingen. Zo kwam een deelnemer te laat, moest iemand opnieuw beginnen nadat haar product verbrandde, en wist een ander juist ruim 1,5 uur voor de eindtijd alles af te ronden. 

Bijzonder was ook de uitreiking van de motivatieprijs, die dit jaar ging naar Yara die ondanks een gebroken pols (opgelopen een week voor de finale!) tóch meedeed. Haar inzet en doorzettingsvermogen waren een voorbeeld voor iedereen op de vloer: een aanmoediging om door te zetten en jezelf te blijven ontwikkelen, ook als het even tegenzit. 

En dan is er nog het verhaal van Lize, oud-cursist die via onze 20-daagse opleiding haar passie vond: inmiddels volgt ze de niveau 3 opleiding banket aan het Summa College en loopt ze stage bij Patisserie Nijtmans. Tijdens deze editie van de Jeugdvakwedstrijden behaalde ze zelfs de tweede plaats!  

De winnaars van deze editie:

  • Uitvoerend broodbakker: Luca Klijn (8,6) 
  • Uitvoerend banketbakker: Jessica Bos (10,0!) 
  • Uitvoerend brood- & banketbakker: Ilse de Vos (8,4) 
  • Zelfstandig werkend broodbakker: Jesse Koppejan (8,1) 
  • Zelfstandig werkend banketbakker: Agnes Djimtche (7,9) 
  • Zelfstandig werkend brood- & banketbakker: Rosamarijn Broersma (8,7) 
  • Boulanger: Fien Kwant (8,4) 
  • Patissier: Tijs Hermkens (9,3)

Toekomstbestendig onderwijs

Gerard hoopt met deze wedstrijd ook een brug te slaan naar het mbo-onderwijs. “Uiteindelijk zou het mooi zijn als we als Bakery Institute invloed kunnen hebben op de manier van examineren. Minder focus op het eindproduct, meer op de vaardigheden en het leerproces.” Dit sluit aan bij de visie achter onze MBO-docentendag, een initiatief dat gericht is op toekomstbestendig onderwijs in de bakkerijsector. Lees hier het artikel over de inzichten uit de MBO-dag 2025. 

Vooruitblik

Bakery Institute is trots om sponsor en betrokken partner te zijn bij dit initiatief. We kijken uit naar het jubileum in 2026: 65 jaar Jeugdvakwedstrijden. In de tussentijd blijven we de ontwikkeling van deze jonge talenten met veel enthousiasme volgen! 

Meedoen aan de editie van 2026? Aanmelden kan vanaf de start van het nieuwe schooljaar.  

Meer weten? Bekijk de video hieronder voor een sfeerimpressie van de finaledag. Wil je alle details over de opdrachten, het reglement en de jurering? Ga dan naar www.jeugdvakwedstrijden.nl.

Artikelen Events Nieuws
Geplaatst op 11/04/2025