Gerard Blaauw

Gerard Blaauw

docent
Chocolaterie Patisserie

Na een basisschool-uitje bij de plaatselijke bakker was Gerard vastberaden: ik wil banketbakker worden! Zodra het kon hielp hij als klein jongetje op zaterdagen en in vakanties bij de lokale banketbakker, waar zijn takenpakket verder ging dan inpak- en schoonmaakwerk. “Mijn allereerste werkdag startte ik met bananensoezen dippen in de fondant.” De bakkersvakschool was na de middelbare school dan ook een logische stap.
Na praktijkervaring in zowel de bakkerij als hotellerie kwam Gerard in 2015 terecht bij Bakery Institute als docent patisserie en chocolaterie: “Het bakkersvak was nieuw bij ons in de familie, maar mijn ouders gaven me alle ruimte toen ze merkten dat mijn enthousiasme aanhield. Veel carrière-switchers hadden vroeger dezelfde droom, maar kozen toch voor een ander vak. Het is bijzonder om deze groep les te geven. Je bouwt echt een band op, ziet mensen zekerder worden en vaktechnisch groeien. Na de opleiding kom je ze weer tegen als collega’s in het vak, als sommigen zelfs een eigen onderneming starten, kan ik daar wel trots op zijn.”
De trots voor het vak draagt Gerard ook uit in het bestuur van de Jeugdvakwedstrijden. Hier stimuleert hij mbo-leerlingen om hun grenzen te verleggen en mee te doen aan de jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen.
Naast de lessen in Zaandam verzorgt hij bij bakkers in het land leertrajecten op de werkvloer: “De laatste jaren ben ik anders gaan kijken naar het bakkersambacht. Vroeger was ik vooral op zoek naar ‘nieuwe’ recepten, maar de laatste tijd valt me steeds meer op dat veel te herleiden is naar een basisrecept. De creativiteit en uitdaging zit ‘m in het variëren met seizoenssmaken terwijl ondertussen de productiviteit hoog ligt en de kostprijsberekening eenvoudig blijft.”

Leuk om te weten…
• De bakkerij-inventaris die Gerard overnam van een voormalig werkgever, komt nu van pas in zijn thuisbakkerij. Van tompoucesnijder tot grote bruidstaartringen, regelmatig komt Gerard met een handige gadget op de proppen.

• Gerard heeft een eigen Instagram gifje die je kunt vinden onder de hashtag #geerglaceer.