Zelf brood bakken: tips van onze docenten

Terug naar overzicht
Zelf brood bakken: tips van onze docenten

Zelf brood bakken is populair: de meel en gist was in veel supermarkten uitverkocht, molens worden overspoeld met nieuwe bezoekers en uit cijfers blijkt dat de verkoop van broodbakmachines is verviervoudigd. Ook ons eigen bakpakket met online Masterclass voor Pasen was in no-time uitverkocht.

Wil je ook zelf brood maken? Dan hebben we goed nieuws! Nu onze cursussen in Zaandam zijn verplaatst, zijn ook onze docenten thuis aan de bak. Onder de hashtag #ikbakthuis delen zij filmpjes en tips vanuit eigen keuken. Leer van Hans hoe je zelf een desem kunt starten, maak een desem brood met François of bekijk hoe je zelf casinobrood maakt met de instructies van Tim. Ben je meer van de zoetigheden? Gerard deelt tips op het gebied van chocolaterie en patisserie.

De filmpjes zijn te vinden op Instagram en Facebook. We blijven de komende tijd nog veel meer delen.

Vast enkele tips:

  • Met de huidige temperaturen, is dit hét moment om te gaan experimenteren met het maken van een eigen desem.
  • Een goed brood bakken begint bij het gebruik van goede kwaliteit grondstoffen. Iedere graansoort heeft weer andere eigenschappen en ook de kwaliteit en hoeveelheid eiwitten (of: gluten) verschillen. In samenwerking met onze molenaar in Frankrijk hebben we ervoor gezorgd dat het Franse tarwebloem (T65) dat wij in de les gebruiken, sinds deze week beschikbaar is in kiloverpakking. Voor bakkers is het te bestellen via Beko en voor thuisbakkers via de webshop Bouwhuis.com.
  • Wees geduldig. Kies voor een recept met een langer rijsproces, bijvoorbeeld met een voordeeg of desem. Dat geeft je brood meer smaak en zorgt er ook voor dat het brood goed verteerbaar is.
  • Bak het brood in een gietijzeren pan in de oven voor een grotere kans op succes.
  • Om ervoor te zorgen dat je deeg niet aan het aanrecht blijft plakken, kun je het aanrecht nat maken met een beetje water in plaats van met bloem bestuiven.

Veel succes en vergeet niet je foto’s te delen met #ikbakthuis!

Heb je de smaak te pakken en wil je meer leren over brood bakken? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Handgemaakt Brood: Introductie. We hopen je binnenkort weer te mogen verwelkomen in Zaandam!

Artikelen
Geplaatst op 12/04/2020