Tim van Dalen

Tim van Dalen

docent
Boulangerie Viennoiserie

Tim is al sinds de start van Bakery Institute betrokken bij de school, het was dan ook de plek waar hij afstudeerde voor de docentenopleiding. Naast docent boulangerie is hij ook eigenaar van Bakkerij Puur uit de Schuur. Hier bakt hij – echt in de schuur – elke zaterdag brood voor de buurt: “In de schuur werk ik volgens een soort Ikea model: alle ruimte wordt goed benut en ik heb allerlei handigheidjes.” Tim kan zich goed inleven in de cursist die thuis ook geen professioneel gereedschap heeft of met weinig budget iets wil opstarten en zich als ‘local hero’ wil profileren. Zelf is hij al bijna 20 jaar bakker. “Maar ik denk nog niet aan een carrièreswitch! Door het hebben van mijn eigen bakkerij komen veel dingen die ik leuk vind samen: ik ben niet alleen bakker, maar ook technisch onderhoudsmonteur, inkoper, productontwikkelaar, administratief medewerker en soms ook crisismanager.”

Tim heeft veel (internationale) ervaring in het broodbakken: van heel kleine bakkerijen tot honderden broden per dag. “Het is tegenwoordig zo makkelijk om contact te maken en kennis te delen met bakkers uit de hele wereld. Op vakantie, waar dan ook, probeer ik altijd contact te leggen met de lokale bakker om een dagje mee te helpen. Je komt op de meest fascinerende plekken. Het beste brood bakken we niet door te geloven dat jouw manier de beste is, maar door samen te werken en van elkaar te leren.”

Leuk om te weten…
• Op zoek naar een tweedehands parel? Tim heeft voor alle bakkerijmachines alerts uitstaan op marktplaats. Voor een goede deal rijdt hij het halve land door.
• Tim is nog steeds beroemd om zijn optredens in het programma De keuringsdienst van waarde.