SVH en Bakery Institute bundelen krachten voor nieuw lesmateriaal voor de bakkerij

Terug naar overzicht
SVH en Bakery Institute bundelen krachten voor nieuw lesmateriaal voor de bakkerij

Horeca en de bakkerijsector smelten steeds meer samen. De afgelopen jaren zijn brood en patisserie een grotere rol gaan spelen in de horeca en er komen steeds meer formules met horeca in de sector van de bakkerij. Om nieuwe en eigentijdse leermiddelen te ontwikkelen die voorzien in de behoeften van beide branches, slaan SVH en Bakery Institute de handen ineen. Er worden e-learningprogramma’s ontwikkeld voor niveau 2, 3 en 4 van het mbo en met ingang van komend schooljaar komen er theorieboeken beschikbaar voor de specialistenopleidingen Boulanger en Patissier. Met de samenwerking komt het beste van twee werelden samen: de kennis over en het netwerk in de bakkerijsector van het Bakery Institute en de know how van SVH op het gebied van e-learning en horeca. Daarbij heeft SVH voor de Meestertitels al een samenwerking met De Meesters, de vereniging waarin alle Meesters Boulanger en Patissier samenwerken. Bij elkaar een gouden receptuur van Bakery Institute en SVH.

Samenwerking

De samenwerking is een logische stap voor beide partijen. Er zijn veel ontwikkelingen die schreeuwen om actueel lesmateriaal. Niet alleen voor het mbo maar juist ook voor volwassenen in het kader van een leven lang ontwikkelen. “Inmiddels is Bakery Institute alweer tien jaar actief in de bakkerijbranche. Naast onze eigen opleidingen en cursussen, werken we regelmatig samen met het mbo-onderwijs. Zo hebben we een rol gespeeld bij de totstandkoming van de niveau 4 opleiding Boulanger en hebben we hiervoor docenten en praktijkbegeleiders getraind. Tijdens dit traject bleek dat er behoefte was aan geschikt lesmateriaal voor de specialistenopleidingen. Toen mbo-scholen ons benaderden of ze ons theorieboek mochten gebruiken, besloten we dat natuurlijk meteen op te pakken. Het kennisniveau in de sector vergroten is immers vanaf de start van onze school een belangrijk doel geweest”, aldus Tamara Hoogerwaard, directeur van het Bakery Institute. “Dagelijks zien we mooie voorbeelden van blurring van de branches. Onze SVH Meesterijsbereiders zijn een prachtig voorbeeld daarvan: in hun ijssalons maakt patisserie steeds vaker deel uit van hun assortiment. Brood heeft in de horeca een vlucht genomen als product waarmee bedrijven zich kunnen onderscheiden. Tel daarbij op dat ook bij SVH de vragen naar lesmateriaal geregeld binnenkomen en je begrijpt waarom deze stap logisch is. SVH heeft het grootste e-learning platform voor de horeca ontwikkeld dat breed gebruikt wordt in het mbo en in het particuliere onderwijs. Steeds vaker kwamen vragen vanuit docenten of SVH Horecalatent ook opgezet kan worden voor de bakkerij.Door een wetswijziging in het vmbo waarbij leerlingen nu een mbo niveau 2-diploma kunnen halen in het vmbo, vinden wij de tijd rijp om die stap te zetten. Een compleet aanbod tot en met niveau 2 moet er dan zijn voor horeca en ook voor bakkerij. SVH is al bezig met de ontwikkeling van een leerlijn voor het vmbo en dan kan het lesmateriaal voor alle bakkerijopleidingen in het mbo niet achterblijven”, verklaart Ricardo Eshuis, directeur SVH.

Partnership

Na een gedegen periode van verkennen werd de samenwerking aangegaan. Daarover zegt Hoogerwaard: “SVH is zeer ervaren met het uitgeven van lesmateriaal voor het mbo en doet dat op een toekomstbestendige manier. Dat wil zeggen met actuele praktijkvoorbeelden en met een goede verbinding tussen online leren en kennis in een boek. Bovendien zit er ongelofelijk veel energie en inspiratie in de horecabranche. Chefs die experimenteren en kennis delen, daar kunnen we als bakkers veel van leren.Dankzij de samenwerking met SVH kunnen we ons materiaal nu voor een brede doelgroep beschikbaar maken, niet alleen voor studenten die een bakkerijopleiding volgen, maar ook de docenten, praktijkbegeleiders en particulieren.” “Wij hebben Bakery Institute leren kennen als een zeer goede opleider. De opleidingen zitten uitstekend in elkaar. Niet voor niets zijn zij als opleider door SVH erkend. ”Minstens zo belangrijk, zo stelt Eshuis, is het durven hebben van een visie. Bakery Institute heeft een visie op het vak, op de ontwikkelingen in de sector en durft daar richting aan te geven. Dat is van doorslaggevend belang om leermiddelen te kunnen maken die optimaal aansluiten op de wensen van de sector. Omdat het hier over blurring gaat, komt er meer bij kijken dan alleen uitleggen hoe je een bepaald deeg moet zetten. Juist het waarom je bepaalde dingen als leerling of cursist moet leren is dan van belang. En daarin zit grotendeels de aansluiting bij de sector. Met Bakery Institute kunnen we deze vertaling heel goed maken.”

Bakkerstalent: het nieuwe e-learningplatform voor de bakkerij

E-learning is de rode draad van de leerlijn. SVH heeft het grootste e-learningplatform voor de horeca ontwikkeld, SVH Horecatalent. Dit platform, waarmee SVH met haar toeleverancier Bespeak uit Amersfoort een Europese prijs heeft gewonnen in de categorie Best blended learning award vormt de basis voor de e-learning die voor de bakkerijopleidingen wordt ontwikkeld: SVH Bakkerstalent. Alle leerstof wordt op een interactieve en eigentijdse manier aangeboden en is beschikbaar voor pc/laptop, tablet en smartphone. De online omgeving bestaat uit interactieve magazines, contextrijke filmlessen, theorie met opdrachten, praktijkopdrachten en ontwikkelingsgerichte toetsen. Je ziet hoe de technieken worden uitgevoerd, alles binnen de beroepscontext en afgestemd op het niveau van de opleiding en student. Voor docenten komt er een speciale online docentenomgeving waarin lesprogramma’s klaargezet kunnen worden en voortgang van studenten gevolgd kan worden. “Het materiaal is praktijkgericht zodat studenten het makkelijk kunnen toepassen in hun eigen werkcontext. Daarnaast focust het vooral op ‘het waarom’ achter processen en recepten: leren begrijpen wat je doet en hoe je het proces kunt sturen”, zegt onderwijskundige Suzanne van Rhijn van Bakery Institute. “Met Bakkerstalent komt er een geheel nieuw aanbod dat in het regulier mbo-onderwijs gebruikt kan worden, maar ook bij volwassenonderwijs in het kader van leven lang ontwikkelen. Ook kunnen bedrijven eigen academies in samenwerking met SVH opzetten zodat zijn hun eigen mensen makkelijk kunnen bijscholen en trainen”, aldus Eshuis.

Start met niveau 4

De ontwikkeling start met niveau 4 voor de gespecialiseerde opleidingen. Bakery Institute heeft daarvoor twee boeken ontwikkeld die via SVH beschikbaar komen. “Het theorieboek Patisserie en Boulangerie voor de niveau 4 opleidingen is dan ook nog maar een start. We spelen natuurlijk graag in op de andere wensen uit de branche en roepen leerbedrijven en docenten op om te laten weten waar zij behoefte aan hebben. We trekken hier graag samen in op. Uiteindelijk moet het niet uitmaken op welke plek in het land je onderwijs volgt, maar moet de kwaliteit van het lesmateriaal overal top zijn”, aldus Hoogerwaard. De boeken zijn vanaf september 2021 leverbaar voor het nieuwe school- en cursusjaar.

Planning niveau 2 en 3

Bakkerstalent zal leverbaar zijn vanaf september 2022. Te beginnen met de opleidingen voor niveau 2, later gevolgd door de opleidingen voor niveau 3. De complete leerlijn moet uiterlijk in 2024 compleet zijn.

Nieuws
Geplaatst op 05/05/2021