Rise! Magazine: “Ons doel is om het bakkersvak relevant te houden” 

Terug naar overzicht
Rise! Magazine: “Ons doel is om het bakkersvak relevant te houden” 

Rise! Magazine kwam een kijkje nemen in Zaandam en schreef een mooi artikel over hoe Bakery Institute bijdraagt aan de toekomst van het bakkersambacht. Lees het hele artikel hier

De toekomst van het bakkersvak

In het artikel vertelt Suzanne van Rhijn, onderwijskundige bij Bakery Institute, hoe de kijk op ambacht verandert. Waar het bakkersvak vroeger werd gezien als een zwaar en nachtelijk beroep binnen een traditionele sector, kiezen steeds meer mensen nu bewust voor het ambacht. Steeds vaker zijn dit ‘switchers’, mensen die de overstap maken naar een vak met meer betekenis en voldoening. 

Om het bakkersvak relevant te houden, zet Bakery Institute in op: 

  • Vakmanschap & pure grondstoffen. Terug naar de basis, zonder verbetermiddelen en met een sterke kennisbasis. 
  • De Nieuwe Generatie Bakkers een stem geven. Kleine, ambachtelijke bakkerijen die lokaal en op bestelling werken – de moderne dorpsbakkers ofwel Microbakkerijen – zichtbaar maken en verbinden.
  • Specialisatie & innovatie. Met masterclasses van experts zoals Jordi Bordas, wereldkampioen patisserie, bakkers inspireert om bewuster om te gaan met ingrediënten en te luisteren naar de behoeften van de consument, met een focus op gezondere patisserie.

Een van de meest opvallende ontwikkelingen is de groei van microbakkerijen. Consumenten kiezen steeds bewuster voor bakkers die werken met vakmanschap, transparantie en duurzaamheid. Dit werd bevestigd tijdens Bon à Petit, het door Bakery Institute georganiseerde kennisfestival, waar microbakkers uit heel Nederland samenkwamen om kennis en inspiratie te delen.

Geïnspireerd door het artikel? 

Wil je meer weten over het vak of ben je benieuwd naar onze opleidingen? 

  • Thuisbakker? Bekijk ons aanbod hier
  • Professional? Vind de juiste cursus hier

We zien je graag bij Bakery Institute!  

Media
Geplaatst op 20/02/2025