Recept: pepernoten

Terug naar overzicht
Recept: pepernoten

Sinterklaas is niet compleet zonder een flinke dosis lekkers. Iedereen kent de knapperige kruidnoten die (altijd iets té vroeg) in de schappen van de supermarkt liggen – en waar we elk jaar stiekem toch weer een grapje over maken. Maar heb je wel eens echte pepernoten geproefd? Deze zachte, “taai-taai”-achtige koekjes hebben een rijke, kruidige smaak en dit jaar kun je ze helemaal zelf bakken

Let op: het deeg voor pepernoten moet een nacht rusten. Plan dus vooruit en maak het deeg de dag van tevoren. Zo heb je de volgende dag alle tijd om samen met familie of vrienden te bakken. Perfect voor een middag vol voorpret voor pakjesavond

Volg onze handige instructievideo onderaan het artikel, waarin bakexpert Gerard je stap voor stap laat zien hoe je de perfecte pepernoten maakt. Zo kun je dit weekend alvast oefenen en iedereen versteld laten staan met jouw bakkunsten op 5 december

Wat je nodig hebt

Voor 2 zakken pepernoten (645 gram):

  • Baktemperatuur: 170°C (hetelucht)
  • Baktijd: 20 minuten

Grondstoffen:

  • Deel 1:
    • 300 gram roggebloem
  • Deel 2:
    • 100 gram bruine basterdsuiker
    • 150 gram honing
    • 40 gram water
    • 3 gram zout
  • Deel 3:
    • 8 gram anijspoeder
    • 4 gram kaneel
    • 30 gram water
    • 10 gram bakpoeder

Werkwijze

  1. Verhit de grondstoffen van deel 2 tot 90℃ in een pan.  
  2. Giet op de roggebloem en meng af tot een glad deeg.  
  3. Spuit het deeg in met olie en verpak het deeg in plasticfolie.  
  4. Laat het deeg een nacht rusten op kamertemperatuur.
  5. Zeef de specerijen en het bakpoeder boven het deeg en werk het water erdoor.
  6. Rol het deeg in “pillen” van 1 cm dik (gebruik olie om plakken te voorkomen).
  7. Snijd de pillen in stukken van 2cm.
  8. Meng de pepernoten met olie en leg ze dicht tegen elkaar aan op een bakplaat (dit voorkomt dat ze te snel uitdrogen).
  9. Bak de pepernoten 15-20 minuten in de oven op 170°C.
  10. Laat ze afkoelen, maak ze voorzichtig los van elkaar en geniet!

Tip

Maak het heerlijk avondje compleet met zelfgemaakte gevulde speculaas of chocoladeletter.

Wedden dat je hiermee indruk maakt?

Artikelen Recepten
Geplaatst op 29/11/2024