Puur uit de schuur

Terug naar overzicht
Puur uit de schuur

Tim van Dalen is docent bij Bakery Institute en bakker in zijn eigen microbakkerij ‘Puur uit de schuur’ in Almere Haven. Als een van de eerste bakkers in Nederland bakt hij vanuit zijn eigen schuur desembroden en baguettes voor de buurt.

Ik sta om 5.00 uur op en om 5.02 sta ik al in de bakkerij, dat is voor mij pure vrijheid

Als Tim naar zijn microbakkerij kijkt, ziet hij een ‘gewone’ bakkerij in een klein en superefficiënt pakketje. Over iedere vierkante meter is nagedacht, alles heeft zijn plek. “Je moet de ruimte slim indelen, een beetje Ikea-denken”, zegt Tim. Zijn uitrolmachine, deegkneder, koelingen, rijskasten en twee werkbanken zijn allemaal tweedehands. “Dat is het mooie van een microbakkerij: met een kleine investering kom je al een heel eind.”

‘IN MIJN BAKKERIJ STAAT ALLES OP WIELEN’
Vijf jaar geleden begon Tim met een simpel vloertje, de nodige aansluitingen, een Rofco bakoven, een kneder, werkbank en een koeling. Dat ging prima, maar om het bakproces te versimpelen, breidde hij de bakkerij uit met een nieuwe oven en extra vierkante meters. Tim: “Het gebrek aan ruimte blijft de grootste uitdaging. Het bakken gaat goed, maar daarna moeten de broden ook ergens staan. Daarom staat hier alles op wielen, als microbakker ben je continu aan het schuiven.”

BAKKER, DOCENT ÉN VADER
Tim is zijn hele leven al bakker. Hij heeft onder andere gewerkt bij Hartog’s Volkoren en Gebroeders Niemeijer in Amsterdam. Daarnaast kennen wij hem natuurlijk ook als docent bij Bakery Institute. Hij kan iedere bakker een microbakkerij aanraden. Tim: “Je kunt je eigen tijd indelen. Terwijl ik aan het bakken ben, zie ik mijn kinderen spelen in de tuin. Dat scheelt ons toch al snel een oppas in de week. Of ik nog een tip heb voor andere microbakkers? Begin klein en bak alleen waar je echt achter staat. Dat enthousiasme pikken je klanten op.”

WOONWIJK
Tim start op vrijdag met de bereiding van zijn degen. En iedere donderdag, als het hem uitkomt, produceert hij de korsten croissants voor het weekend. Op zaterdag staat hij om 3.00 op om alles af te bakken. Zodra de zon opkomt, rolt hij zijn uitrolmachine en platenwagens aan de kant en doopt hij de bakkerij om tot winkel. Tim: “Dan gooi ik de deuren open en komen mensen hun bestelling ophalen. Als je zoals ik in een woonwijk zit, is het belangrijk om je directe buren regelmatig een warm broodje toe te stoppen. Dan houd je ze te vriend.”

Artikelen Team
Geplaatst op 05/09/2021