Levi en Jordi Jolink
- Voorheen: Opleiding bedrijfskunde
- Opleiding: Patisserie 2016 (Jordi) en 2021 (Levi)
- Na de opleiding: Patissiers en toekomstig eigenaren Banketbakkerij Jolink, Brummen
"Als ik nu studiegenoten van bedrijfskunde zie, dan ben ik zeker niet jaloers."
Levi: Zo ver mogelijk weg van Brummen, dat was één van de belangrijkste uitgangspunten toen ik mijn studie koos. Het werd Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, heel leerzaam en ik had bovendien natuurlijk een gezellige studententijd. Als je met je medestudenten spreekt over wat je na je studie wilt, dan is de bakkerij niet een heel logische stap. Er wordt nog wel eens denigrerend over gedaan, maar de hele dag op kantoor is toch vreselijk? Niet iedereen snapt het. Ik ben min of meer opgegroeid in de bakkerij en kreeg van kinds af aan die sfeer mee en ik zag natuurlijk bij mijn broer Jordi hoe hij bezig was.
Jordi: Ik heb met Bedrijfskunde en Marketing Management eigenlijk een vergelijkbare route gelopen. Ik zag mezelf na de opleiding niet zozeer bij een multinational werken en moest er bovendien niet aan denken om ‘onder een baas’ te werken. Waarom? Oh, ik houd niet zo van autoriteit. Ondernemen en mijn eigen gang gaan, dat leek me wel wat. Ik ben het bedrijf van mijn ouders steeds meer gaan waarderen. Je komt er hersenkrakers tegen en tegelijkertijd heeft het ook een heel praktische kant in de productie. Het is belangrijk om te weten waarover je praat, dus de 9-weekse Patisserie die ik in 2016 volgde was daarvoor de perfecte oplossing. Je kunt kwaliteit beoordelen en alles zonder toevoegingen zelf maken. In heel korte tijd ontwikkelde ik precies de basics om bijvoorbeeld gesprekspartner te zijn voor het personeel.
Levi: Ja de basics, maar je wordt in Zaandam ook uitgedaagd op het gedachtegoed. De docenten zetten je aan het denken over het bedrijf: wat doen we nu en wat wil onze klant. Wij maakten al veel zelf en zijn ook gestopt met het inkopen van onze bonbons. Echt álles zelf maken dus. Een machine moet in dienst staan van het recept. Dat was altijd al een gouden regel bij ons. Concessies doen aan je recept omdat dat makkelijker is of sneller, is geen optie. Ik denk dat de invloed van Jordi en mij is dat we er een nog moderner jasje aan geven. Ik merk dat mijn vrienden bij ons in de winkel komen. Nu nog vooral omdat ze ons kennen, maar je wil dat kinderen op jonge leeftijd de weg naar de bakker (weer) leren maken.
Wij maakten al veel zelf en zijn ook gestopt met het inkopen van onze bonbons. Echt álles zelf maken dus.
Jordi: Ik denk dat ons ijs daar ook een mooie trigger kan zijn. We werken met grondstoffen uit de streek en het zou toch mooi zijn dat je van vroeger nog weet: ‘Toen kwam ik er al want Jolink ijs is het allerlekkerste’. Ik leerde ijs maken bij De Roset in Castricum, daar liep ik stage na de 9-weekse opleiding. Ik dacht dat ik iets voor mezelf wilde starten, maar ben toch blij dat ik nu samen met Levi het bedrijf van mijn ouders ga overnemen.
Levi: Zelf heb ik in mijn opleiding Bedrijfskunde stage gelopen bij Kwekkeboom Patisserie in Amsterdam. Peter Kwekkeboom is ook oud-student van de 9-weekse opleiding en het is leuk om te zien dat de nieuwe generatie toch de kansen ziet in de bakkerij. Onze ouders geven ons ook echt ruimte. Ze zijn nu al wat minder gaan werken maar blijven tegelijkertijd nog op een prettige manier betrokken. We zijn lid van het Patisserie College en ook daar zie je dat ze bij hun visie en koers ook echt specifiek de jongere generatie betrekken.
Jordi: Wij willen groeien in ons concept, dat wil zeggen de bakkerij uitbreiden en 2 of 3 nieuwe winkels. Hoewel, tien jaar is nog wel heel lang, 3 nieuwe winkels hebben we dan wel hoop ik. We hebben al veel stappen gemaakt, bijvoorbeeld in zichtbaarheid op sociale media en de presentatie van ons merk.
Levi: Wel grappig, sommige klanten die hier al sinds jaar en dag komen, die hoor je dan: ik vond de gebakspresentatie vroeger beter. Maar uiteindelijk wennen ze er wel weer aan. De verdeling is nu een beetje dat ik de verkoop en marketing doe en Jordi meer de verantwoordelijkheid heeft voor financiën en productie. Maar dat kan ook weer zo veranderen.
Jordi: We lijken erg op elkaar en zijn tegelijkertijd als mens weer heel verschillend. Soms wel handig, dan kunnen we een beetje good guy/bad guy spelen. Wie de directe en zakelijke en wie meer de softe sociale van het stel is? Ja, dat mag je zelf invullen.
Levi: Als ik nu studiegenoten van Bedrijfskunde zie dan ben ik zeker niet jaloers. Ik krijg eigenlijk alleen maar bevestiging van mijn keuze. Ik hoef niet meer te wachten tot ik aan het roer sta maar kan nu al mijn ideeën kwijt en heb al een mega bak verantwoordelijkheid. En of ik nu toch in Brummen woon? Nee hoor: in Zutphen!