Hoewel Frankrijk de naam heeft voor de beste patisserie en boulangerie, kunnen ze er in Scandinavië ook wat van. Graan speelt er een grote rol in de landbouw en dus ook in de bakkerij, in het bijzonder rogge, haver en gerst.
In Noorwegen wordt net als in Nederland veel brood gegeten, veelal snijden ze zelf dikke plakken van een stevig brood (bv. grovbrood met hele granen). Een ‘fika’ is dan weer een typisch Zweeds gebruik waarbij men in gezelschap een koffiebreak houdt met brood, patisserie of viennoiserie. Slenter door Kopenhagen en binnen de kortste keren kom je een ‘bageri’ tegen. Je zult je verwonderen over de rij klanten die soms zelfs buiten staat voor een voedzaam rogge- of haverbrood.
Tijdens de cursus gaan we Zaandam 2 dagen lang omtoveren met een rijk Scandinavische broodarsenaal. We gebruiken enkelvoudige grondstoffen en maken degen zowel op de hand als met de machine.
Noors brood op basis van spelt, rogge en zaden, Tunnbröd (Zweeds platbrood), Knäckebröd, Kanelbullar, Havregryn brød (brood op basis van desem en een haverkookstuk) en meer.
€ 425,- inclusief lunch en btw-vrij.
Voor bakkers die afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf geldt een korting van 45%.
Is dit je eerste kennismaking met brood? We raden je aan om eerst de tweedaagse opleiding Handgemaakt Brood: Introductie te volgen.