NHD: “Patisserie studenten produceren voor Stichting Prakkie Over”

Terug naar overzicht
NHD: “Patisserie studenten produceren voor Stichting Prakkie Over”

Dozen vol smakelijke macarons en kransjes voor Prakkie Over. Leerlingen Bakery Institute stellen honderd kerstpakketten samen.

Honderd gezinnen die moeite hebben om financieel rond te komen maar geen gebruik kunnen maken van de Voedselbank wacht een smakelijke verrassing. Leerlingen van Bakery Institute in Zaandam willen via de stichting ’Prakkie Over 075’ honderd kerstpakketten vol lekkernijen afleveren. Met financiële bijdragen vanuit de bevolking hopen ze deze kerstgedachte te realiseren.

Kerstkransjes, Moskovische tulband, macarons, bladerdeegzoutjes. In totaal zeven smakelijke kerstproducten staan de komende week op het programma van de leerlingen van de negen weken durende opleiding
Patisserie. Alle acht leerlingen zijn zogenoemde carrièreswitchers, vertelt onderwijskundige Suzanne van Rhijn. Ze hebben eerst een ander beroep gehad of een totaal andere opleiding gevolgd maar zijn overgestapt naar de praktische en verfijnde smaakwereld van de patisserie.

Van zorg naar banket

De ene leerling volgt een opleiding Bedrijfskunde, maar hunkert naar een eigen bakkerijcafé (waarin kennis over marketing en management natuurlijk altijd welkom is). De andere heeft de zorg verlaten en hoopt een eigen banketzaakje te beginnen. Een volgende is sportmasseuse maar wil dat combineren met lekkere baksels. Maar je kunt na je havo-opleiding ook zoekende zijn naar een juiste opleiding en via je bijbaan bij een banketbakker zomaar
deze smakelijke wereld inrollen.

Rick Broxks komt uit de wereld van de banketbakkerij maar specialiseert zich in patisserie. Hij onderbreekt zijn productie van gevulde koeken even om te vertellen over de actie die deze groep heeft verzonnen voor het goede doel. Als kerstgedachte wil de groep graag iets door voor mensen die weinig geld te besteden aan luxe. De Voedselbank viel af vanwege de strengere regels over etikettering en dergelijke, dus werd gekozen voor de Stichting Prakkie Over 075, die al eerder vers voedsel als brood en koekjes kreeg toegeschoven en die dit verloot onder eigen deelnemers. In het verleden werden ook al acties gedaan met een pop-upstore of verkoop in de voormalige opleidingswinkel.

Inzameling

Vijfduizend euro hebben de leerlingen van Bakery Institute nodig voor honderd pakketten van vijftig euro (kostprijs). Ze zijn daarom een inzamelingsactie gestart via gofundme en ze hebben die via sociale media gedeeld. De teller staat inmiddels op 1.350 euro. Drie belangrijke leveranciers, Beko (bakkerijgereedschap), Havelaar Verpakkingen en groothandel VHC, hebben inmiddels ingrediënten, grondstoffen en dergelijke toegezegd, waardoor de patissiers nu nog maar 2.500 euro nodig hebben.

Van komende maandag tot en met donderdag storten de deelnemers zich op de productie van petit fours, chocolade, dessertaarten, kerstkranjes, Moskovische tulband, bladerdeegzoutjes en macarons. De technieken die hiervoor nodig zijn, hebben ze de afgelopen weken onder de knie gekregen. ,,Bladerdeeg blijft toch het moeilijkste, met al die laagjes”, zegt Rick Broxks. Vrijdag worden de pakketten samengesteld en opgehaald door ’Prakkie Over’, die zorgt voor de distributie. ,,Natuurlijk staat het leren bovenaan voor ons, maar ook de kerstgedachte om zo iets voor andere mensen te kunnen doen is belangrijk”, aldus Rick.

Imago

Het leerproject met deze nieuwe instromers is volgens Suzanne van Rhijn slechts een van de opleidingen van Bakery Institute, een particuliere opleiding voor professionals, switchers en thuisbakkers die inmiddels tien jaar bestaat. De toenemende belangstelling voor het bakken wordt zeker gevoed door populaire televisie- en internetprogramma’s als ’Heel Holland bakt’ en ’24Kitchen’. Bovendien verdwijnt langzaam maar zeker het imago dat bakkers vooral ’s nachts en ’s morgensvroeg in touw zijn en dat het zwaar werk is. Door nieuwe bedrijfsstructuren vinden veel werkzaamheden steeds meer overdag plaats. Suzanne van Rhijn constateert wel dat het vinden van goede vakkrachten, net als in veel andere sectoren, op dit moment moeilijk is. Geld doneren om deze kerstpakkettenactie te laten slagen kan via https://gofund.me/ba8d4513

Prakkie Over

De Stichting Prakkie Over 075 zet zich sinds 2014 in voor minderbedeelde mensen die niet terecht kunnen bij de voedselbank of sociaal wijkteam en is bestemd voor mensen uit Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Vooral vers brood wordt verdeeld onder de deelnemers. Meer informatie staat op www.stichtingprakkieover075.nl

Verschenen in: Noordhollands Dagblad – Tekst: Ron Amesz

Media
Geplaatst op 17/12/2021