In de 20-daagse Boulangerie cursus ga je verspreid over meerdere weken aan de slag met verschillende thema's uit de boulangerie. Doel van de cursus is om meer inzicht te krijgen in het broodbakproces zodat je meer controle hebt en beter begrijpt wat je doet. Waarom komt je brood de ene keer wel goed uit de oven en heeft het de andere keer niet de gewenste kruimstructuur of korst? Wat is de invloed van de graansoort, de hydratatie of temperatuur? Je maakt een variëteit aan broden op basis van pure grondstoffen, met verschillende soorten desem en met ambachtelijke processen. Ook is er aandacht voor de bijbehorende vaktechnieken en voor efficiënt werken. Leer bijvoorbeeld hoe je het bakproces kunt vertragen en maak meerdere producten van hetzelfde deeg door te variëren in vullingen. Ook viennoiserie komt aan bod.
Je staat vooral aan de werkbank in het praktijklokaal, maar krijgt zo nu en dan ook een theorieles die past bij de materie uit de praktijklessen. Met behulp van ons theorieboek kun je je zo effectief mogelijk op de les voorbereiden. Je werkt toe naar een eindpresentatie in de laatste week, waarbij je een eigen showtafel maakt. Hierbij is er ook aandacht voor het ontwikkelen van eigen recepten en voor persoonlijke leerwensen.
De 20-daagse cursus is gericht op ervaren thuisbakkers of professionals met basale broodkennis (bijvoorbeeld koks) die hun kennis willen verdiepen en als doel hebben in eigen keuken slimmer en efficiënter te werken. Wil je een carrière-switch maken naar de bakkerij? Bekijk dan de 9-weekse Boulangerie opleiding. De opleiding is bedoeld voor carrière-switchers die het bakkersvak in willen stappen en willen werken in een bakkerij. Hierin is ook aandacht voor thema’s zoals productieplanning, werkhouding en samenwerken en wordt op grotere schaal geproduceerd.
De precieze invulling van het programma kan per editie verschillen. Onderstaande geeft een impressie van hoe het cursusprogramma opgebouwd kan zijn:
Les 1 Mengen en kneden: inzicht in de mechanische kant van deeg maken, invloed op kruimstructuur/deegstijfte en fermentatieduur
Les 2 Fermentatie: invloed van temperatuur, bulk- en narijs beoordelen, verstoringen in fermentatie
Les 3 Hydratatie: invloed van hydratatie, berekenen van watertemperatuur, werken met hoge hydratatie
Les 4 en 5 Desem 1: starten en onderhouden, beoordelen en meten van desem, theorie micro-organismen, invloed van temperatuur
Les 6 en 7 Desem 2: vast en vloeibaar, andere graansoorten, toepassing met diverse percentages
Les 8, 9 en 10 Vertraagde processen en kookstukken: verschillende toepassingen en efficient werken
Les 11 en 12 Graansoorten: werken met spelt, rogge, roodkorn, emmer etc.
Les 13,14 en 15 Viennoiserie: rijke degen zoals pâte levée, getoerde degen en vertaling in producten
Les 16-20 Presentatieweek: herhaling en verdieping, eigen broodrecepten selectie
De 20 lesdagen vinden plaats op donderdag, vrijdag, zaterdag en een laatste week waarin je een mooie showtafel kunt voorbereiden.
Data:
Editie najaar 2025: 1, 14, 15 november, 11, 12 december, 2, 3, 22, 23, 24 januari, 13, 14 februari, 5, 6, 7, 23, 24, 25, 26, 27 maart
€ 3995,- inclusief lunch en btw-vrij, een wasbaar schort en theorieboek is inclusief.
Bedrijven die afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf profiteren van een subsidie van 45%.