BKKR ZKT BKKR

Terug naar overzicht
BKKR ZKT BKKR

Intussen zijn veel studenten een eigen onderneming gestart. Zij zoeken natuurlijk ook personeel. Met wie kan dat beter klikken dan met andere oud-studenten van de opleiding? Je spreekt immers dezelfde taal!

JOOST & CHRISTA

Joost: 9-weekse Boulangerie 2020, boulanger

Christa: 9-weekse Boulangerie 2017, eigenaar

Mevrouw de Molenaar, Witmarsum

Hoe zijn jullie elkaar op het spoor gekomen?

C: “Ik heb Bakery Institute gebeld om te vragen of er in de 9-weekse opleiding van dat moment toevallig iemand uit het noorden van het land kwam.”

J: “Vlak daarna werd ik erop gewezen in de les: “Ken je Mevrouw de Molenaar in Witmarsum?” Ik ben toen op weg naar huis een keer langsgereden om kennis te maken en heb een weekend meegedraaid. Een fantastische plek, zo naast de molen.”

C: “En toen ging het eigenlijk heel snel. Ik was zwanger van mijn eerste kindje en zocht versterking in de bakkerij. Precies op het moment dat Joost is ingestroomd, werd Sophie geboren! Alsof mijn lichaam dacht, nu komt het goed.”

Dus jij werd meteen voor de leeuwen gegooid, Joost?

J: “Eigenlijk heb ik Christa inderdaad in het begin helemaal niet gezien. Gelukkig kon ik met ervaren bakker Jippe heel goed uit de voeten. Het klikte en we zijn goed op elkaar ingespeeld. In de opleiding heb ik als het ware mijn “rijbewijs” gehaald, maar hier in de productie volgde het echte werk.”

C: “Ik weet nog dat ik met de feestdagen weer eens kwam helpen met de stollenproductie. Dat was gewoon bijna vreemd in mijn eigen bakkerij. Ik moest het helemaal loslaten en ontdekte dat Jippe en Joost echt een team waren geworden.”

J: “Ik ben uiteindelijk 1,5 jaar gebleven in de bakkerij. Het was in coronatijd dan ook een heel drukke periode. Voor mensen was een bezoekje aan de bakkerij echt een uitje, dus er stonden regelmatig rijen. Ik ben er laatst even een periode tussenuit geweest om te verkennen of ik een bakkerij voor mezelf wilde beginnen. De combinatie van een gezin, een eigen bakkerij én mijn parttime werk bij een woningcorporatie bleek teveel hooi op mijn vork. Ik heb het idee om nu voor mezelf te beginnen dus laten varen en besloot Christa weer eens te bellen.”

C: “Ja en wat denk je, ik bleek op dat moment weer zwanger! Al is Joost nu wel iets eerder gestart dan op de dag van mijn bevalling, haha. Ik vind het heel fijn dat hij terug is. Ik heb nu wat meer tijd om mijn andere plannen voor de bakkerij op te pakken.”

Wat maakt jullie samenwerking geslaagd?

C: “Joost kan goed op zijn strepen staan. Soms komen er klanten buiten de openingstijden en die verwachten dan dat ze meteen geholpen worden, terwijl je met je handen in het deeg staat. Dan zegt hij: ‘Christa, help ze niet, opvoeden die handel!’, heel resoluut.”

J: “Haha, nu lijk ik net een heel onredelijk figuur.”

C: “Nee, ik ben juist blij met die frisse blik! Het is belangrijk om grenzen te stellen, dat vergeet je soms. En ik kan ook veel van jou leren, over hoe je werk en privé combineert. Je bent een echte gezinsman en dat staat mij allemaal nog te wachten. Daar heb ik bewondering voor.”

J: “Christa heeft van Mevrouw de Molenaar echt een merk gemaakt. Dan zie je ineens weer een artikel in een landelijk dagblad of werkt ze samen met een lokale graanteler. Haar creativiteit lijkt soms onuitputtelijk.”  

CINDY & ROGIER

Cindy: 9-weekse Boulangerie 2021, boulanger

Rogier: 9-weekse Boulangerie 2013, eigenaar

Boulangerie Oscar, Haarlem

Hoe zijn jullie elkaar op het spoor gekomen?

C: “Ik woon in Haarlem en boulangerie OSCAR was mijn favoriete plek om een broodje te scoren. Ik besloot er te informeren naar een snuffelstage, want ik vind brood reuze interessant. We gingen croissants maken die dag, dat weet ik nog goed.”

R: “Ja, en toen kwam je erachter dat ik dezelfde opleiding had gedaan als die jij wilde gaan doen in Zaandam!”

C: “Ja joh, dat wist ik helemaal niet. Na de opleiding heb ik Rogier weer gebeld om er aan het werk te gaan. Op mijn eerste dag werd ik nog herkend door de collega’s van toen, dat voelde meteen goed.” Wat kunnen jullie van elkaar leren?

R: “Cindy is echte doorzetter, dat kon ik tijdens die stage al zien. Ze laat zich niet gek maken door alles wat er moet gebeuren.”

C: “We hebben best een grote productie voor meerdere winkels en dan natuurlijk ook nog veel collega’s met wie je werkt, dus dat is lekker dynamisch.”

R: “Door de tijd heen pakt Cindy steeds meer dingen op. Van degen draaien tot brood opmaken en sinds kort is ze ook bij de oven te vinden om alle producten te bakken. Dat is als ondernemer heel fijn, dan kun je je weer op andere dingen richten.”

C: “Dat vind ik heel knap aan Rogier. Ik zou er misschien ’s nachts wel een beetje van wakker liggen. Er is zoveel te regelen en er gebeuren om de haverklap verrassingen.”

R: “Ja, laatst heb je me nog uit mijn bed gebeld.”

C: “Nou, de nachtbakker was niet op komen dagen. Ik kwam ’s ochtends vroeg om alles te bakken en toen bleken er geen degen te zijn. Toen kwam Rogier en hebben we samen vol gas de productie opgepakt.”

R: “Je moet improviseren in zo’n geval, dat hoort erbij.” Wat vind jij belangrijk aan een werkplek?

C: “Ik maak mooie producten maar leer ook nog elke dag. Ik denk weleens na over voor mezelf beginnen, maar er is nog zoveel te leren in het vak. Je leert hier opschalen zonder dat het een broodfabriek is.”

R: “En je maakt er de klanten heel blij mee, dat blijft bijzonder.”

C: “Je ziet tijdens je werk continu de winkel en de klant. Ik kom uit de hotellerie, daar werkte ik ook graag op de plek waar het gebeurt.”

R: “Het is fijn dat we dezelfde basis hebben. Cindy streeft kwaliteit na, net als ik. Ze is net gepromoveerd tot hoofdbakker, want ze weet wat brood moet zijn. Ze stuurt de bakkers aan en zorgt ook voor de roosters.”

C: “Ja, zie je het voor je: die grote kerels die op mij afstappen voor overleg?”

R: “Ze is misschien fysiek niet zo groot, maar ze staat d’r mannetje wel hoor.”

C: “Heel Amsterdam zit vol bakkers. Maar ik heb hier wel één van de mooiste plekken.”

ASTRID & JAAP

Astrid: 9-weekse Patisserie 2021, patissier

Jaap: 9-weekse Patisserie en Boulangerie 2014, eigenaar

Pink’s Bakery, Amsterdam

Hoe zijn jullie elkaar op het spoor gekomen?

A: “Ik was na de opleiding op zoek naar een baan en zag de vacature van Jaap op de alumnipagina.”

 J: “Ik plaats mijn vacatures altijd als eerste daar. Als er dan reacties komen van oud-studenten, heeft dat de voorkeur. Je hebt dezelfde basis, dus je weet wat je in huis haalt.”

Hoe verliep de eerste dag?

J: [stilte] “Astrid, weet jij dat nog?”

A: “Haha, zeker! Ik heb eerst een dagje meegedraaid. Volgens mij gingen we toen een banketbakkersroom koken.”

J: “Ja, natuurlijk. Ik laat iedereen die hier komt als eerst een pudding koken. Even testen of ze een compositie kunnen maken.”

A: “Ik werd niet meteen in het diepe gegooid, hoor. We deden dingen samen en Jaap stelde dan tussendoor vragen. ‘Wat zou je nu doen?’ of ‘Waarom voeg je deze grondstof toe?’.”

J: “Een beetje kijken wat ze aan kennis hebben.”

A: “Ja, maar wel op een heel relaxte manier. Ik vond het juist wel fijn dat ik kon laten zien wat ik kan. Toen ik thuiskwam, was ik super enthousiast en hoopte ik heel erg dat ik mocht beginnen.”

Wat maakt jullie samenwerking geslaagd?

A: “Ik vind het fijn dat ik hier zoveel vrijheid heb. Ik krijg van Jaap alle ruimte om nieuwe dingen te verzinnen en initiatief te nemen. Ik startte in januari en mocht voor Valentijn al een product bedenken.”

J: “Astrid bestierde de boel hier eigenlijk al binnen twee weken. Ze werkt heel zelfstandig en netjes. Ik heb er weinig omkijken naar. Dat is een heel grote plus.”

A: “Maar dat komt ook door het vertrouwen dat ik kreeg. Dat maakte me zelfverzekerd. Als er iemand over mijn schouder meekijkt, krijg ik de zenuwen.”

Wat maakte dat je Astrid meteen zoveel vertrouwen gaf?

J: [lacht] “Ze kon een pudding koken! Nee, ik heb zelf na de opleiding ook ervaren hoe het is als je in een bedrijf de ruimte krijgt om veel zelf te doen. Dat geeft gewoon voldoening. Dus ik probeer op die manier ook bij mijn medewerkers het beste naar boven te halen.”

A: “Ik heb weleens geëxperimenteerd met wat gezondere producten. Maar het is toch minder lekker. Patisserie hoort gewoon een geluksmoment te zijn. Iets dat je met mate eet om jezelf te verwennen. Het is heel leuk als mensen iets wat jij hebt gemaakt heel erg lekker vinden.”

J: “Daar ben ik het helemaal mee eens. Van niets iets maken waar je mensen mee verblijdt. Als klanten voor jouw product terugkomen, is dat gewoon kicken.” 

Alumni Artikelen
Geplaatst op 05/09/2023