In deze cursus ga je één dag per week aan de slag met een productgroep van de patisserie. Alle thema's komen aan bod: boterdegen, bladerdegen, cake, beslagsoorten, schuim, gebak en taarten en (chocolade) decoraties. Je leert over de functie van grondstoffen en werkwijzen, zodat je beter snapt wat je doet en waarom. Ook is er aandacht voor de bijbehorende vaktechnieken, denk aan spuitoefeningen, garneren en maskeren, en voor efficiënt werken.
Je staat vooral aan de werkbank in het praktijklokaal, maar krijgt zo nu en dan ook een theorieles die past bij de materie uit de praktijklessen. Met behulp van ons theorieboek kun je je zo effectief mogelijk op de les voorbereiden. Je werkt toe naar een eindpresentatie in de laatste week, waarbij je een eigen showtafel maakt. Hierbij is er ook aandacht voor het ontwikkelen van eigen recepten en voor persoonlijke leerwensen.
Elke lesdag is er minimaal één soort product afgerond dat je mee naar huis kunt nemen. Je werkt soms verder aan je eigen producten die tussentijds in de koeling of vriezer worden opgeslagen.
De 20-daagse cursus is gericht op ervaren thuisbakkers of professionals met basale kennis over de patisserie (bijvoorbeeld koks) die hun kennis willen verdiepen en als doel hebben in eigen keuken slimmer en efficiënter te werken. Wil je een carrière-switch maken naar de bakkerij? Bekijk dan de 9-weekse Patisserie opleiding. De opleiding is bedoeld voor carrière-switchers die het bakkersvak in willen stappen en willen werken in een bakkerij. Hierin is ook aandacht voor thema’s zoals productieplanning, werkhouding en samenwerken en wordt op grotere schaal geproduceerd.
De precieze invulling van het programma kan per editie verschillen. Onderstaande geeft een impressie van hoe het cursusprogramma opgebouwd kan zijn:
Les 1 – Introductie, boterdegen
Les 2 – Boterdegen, cake en biscuit
Les 3 – Herfsttaart
Les 4 – Bladerdeeg en sloffendeeg
Les 5 – Bladerdeegproducten
Les 6 – Chocolade
Les 7 – Tijgersoezen en eclairs
Les 8 – Karamel macarons en macarongebakjes
Les 9 – Diverse schuimsoorten
Les 10- Tartelettes
Les 11 – Stapeltaart
Les 12 – Sinterklaasproducten
Les 13 – Desserttaart en gebakjes: interieurs
Les 14 – Desserttaart en gebakjes: decoratie en afwerking
Les 15 – Petit fours
Les 16 – Vegan cake en tartelettes
Les 17, 18, 19, 20 – Voorbereiding en eindpresentatie showtafel
De 20 lesdagen vinden plaats op vrijdagen en een laatste week waarin je een mooie showtafel kunt voorbereiden.
Data :
Editie najaar 2024: 23, 30 augustus, 6, 13, 20, 27 september, 4, 11, 18, 25 oktober, 1, 8, 15, 22 november, 6, 9, 10, 11, 12, 13 december (let op, 29 nov geen les).
Editie voorjaar 2025: 28 maart, 4, 11, 18, 25 april, 9, 16, 23, 30 mei, 6, 13, 20, 27 juni, 4, 11, 18, 22, 23, 24, 25 juli (let op, 2 mei geen les).
€ 3995,- inclusief lunch en btw-vrij, een wasbaar schort en theorieboek is inclusief.
Bedrijven die afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf profiteren van een subsidie van 45%.