Joey Maartense

Joey Maartense

docent
Boulangerie Viennoiserie

Joey werd al vroeg aangestoken met het bakkersvirus, toen hij als kleine jongen met zijn vader meeging naar de bakkerij. “Van kleins af aan kom ik al in de bakkerij, ik ging namelijk altijd graag bij mijn vader kijken als hij aan het werk was. Ik mocht helpen en zelf had ik dan het idee dat ik heel belangrijke taken had. Ik voelde me dan ook al een echte bakker. In werkelijkheid viel dat achteraf gezien wel mee, denk ik.”

In 2014 kwam Joey voor het eerst bij Bakery Institute over de vloer voor een cursus. “De bakkerij waar ik werkte, ging destijds voor het eerst aan de slag met voordegen en vertraagde processen. Ik was eigenlijk meteen verkocht. De sfeer in Zaandam en het maken van zulke mooie producten vanuit de basis vond ik fantastisch. Ik vond het zo interessant dat ik besloot om de Boulangerie en Patisserie opleiding te volgen.”

Na de opleiding werkte Joey in verschillende functies bij grote bakkerijen die produceren voor de supermarkten. “Ik heb in de dagelijkse productie gewerkt, ben later leidinggevende geworden en ik heb productontwikkeling gedaan. Dit was vooral gericht op desembrood en het proces dat daarbij hoort kunnen vertalen naar grootschalige productie. Het is heel bijzonder als dan uiteindelijk in het hele land lekkere en gezonde desembroden in de schappen liggen.”

Vanuit deze rol gaf Joey ook trainingen en workshops aan retailers, geïnteresseerde consumenten en (nieuwe) medewerkers. “Zo kwam ik erachter dat ik het ook erg leuk vind om mensen iets te leren en te vertellen over het broodbakproces. Ik zie het als een mooie uitdaging om me daar verder in te ontwikkelen en vind het heel gaaf dat ik 9 jaar na dato mijn kennis door mag geven op de plek waar ik zelf zoveel geleerd heb.”

Leuk om te weten…

  • Joey en Hans volgden tegelijkertijd de Boulangerie opleiding in 2015 en tijdens de Patisserie opleiding leerde hij de fijne kneepjes van Gerard.
  • Bij Joey thuis struikel je bijna letterlijk over de Boulangerie en Patisserie boeken, hij heeft er namelijk zoveel dat geen plaats meer is in de boekenkast. De boeken staan daarom voorlopig in de hal opgestapeld.