De keuken van Janet

Terug naar overzicht
De keuken van Janet

Het patisserie- en boulangerielokaal van Bakery Institute is bekend terrein en die aanduiding behoeft geen toelichting. Maar intussen kent ook bijna iedereen wel ‘de keuken van Janet’. De plek waar óf de stroom eruit knalt óf een harde lach klinkt van onze vrolijke, culinaire collega. Janet Huysen is allround assistent bij Bakery Institute en verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst.

Janet zorgt ’s ochtends voor iets lekkers bij de koffie en presenteert tussen de middag een lunch met een heerlijke salade en brood uit eigen bakkerij. Regelmatig komt daar een fijn soepje bij, een warme quiche of een croque monsieur. En wanneer je dan ‘s middags weer druk bezig bent aan de werkbank, weet ze te verrassen met een lekker sapje, een ijskoffie of een smoothie. Janet draait er haar hand niet voor om en in het evaluatieformulier is men dan ook altijd lovend over haar.

Gastvrij

Gastvrijheid is vanaf de start van Bakery Institute een kenmerkende waarde van de school. Hier wordt lekker gegeten, maar ook een ontspannen sfeer gecreëerd. Wij geloven namelijk dat mensen zich in zo’n omgeving openstellen om te leren. Het moet een leuke ervaring zijn bij ons in de Verkadefabriek en je moet je op je gemak voelen.

“ Waar vind ik de spuitzakken? Hoe ziet koolzuur eruit? Spuitmondje 12 is op, wat moet ik nu doen? Janet weet raad.”

Janet neemt overigens meer dan alleen de lunch op haar bord, ze assisteert ook in de les. Denk aan het afwegen van recepten en het op peil houden van de voorraad. Wat veel mensen niet weten, is dat Janet een achtergrond heeft in de horeca. Ze heeft onder andere gewerkt bij het Amstel Hotel, Patisserie Holtkamp en het ROC van Amsterdam. Ze weet dan ook wel raad met de voortdurende stortvloed aan vragen. Waar vind ik de spuitzakken? Hoe ziet koolzuur eruit? Spuitmondje 12 is op, wat moet ik nu doen?

Mantelzorger

De naam allround assistent maakt ze meer dan waar. Maar collega’s noemen haar ook vaak gekscherend mantelzorger. Veel studenten in de 9-weekse opleiding weten haar namelijk te vinden voor een luisterend oor, een schouderklopje, een aansporing of advies. Je begrijpt, Janet heeft haar handen vol. In ons jubileummagazine TIEN deelde ze op veler verzoek al het recept van haar pesto. Nu verrast ze ons met twee andere favorieten! 

Recepten

Uienrelish

Ingrediënten

  • 2 kilo uien
  • 50 gram balsamicoazijn
  • 150 gram witte wijijnazijn
  • 150 gram suiker
  • laurierblad en vers gehakte rozemarijn, peper en zout

Bereidingswijze

  • Snijd de uien in ringen en fruit ze ongeveer 5 minuten in olie.
  • Voeg de rozemarijn en laurier toe en laat ongeveer een half uur op laag vuur staan, totdat de uien doorzichtig zijn. Roer de massa ondertussen regelmatig om.
  • Voeg azijn, suiker, zout en peper toe en laat nog een kwartier opstaan. De uien zijn zacht maar hebben nog structuur.
  • Schep de relish in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af.

Gele paprikasoep

(4-6 personen)

Ingrediënten

  • 250 gr uien
  • 500 gr gele paprika
  • 250 ml kokosmelk
  • gember en rode peper

Bereidingswijze

  • Snijd de uien fijn en laat ze samen met de gember en rode peper aanbruisen. Zorg dat het niet verkleurt.
  • Blus af met water en voeg de paprika in blokjes toe.
  • Laat koken tot het gaar is en pureer de soep.
  • Voeg de kokosmelk toe en verwarm de massa opnieuw, maar laat de soep niet koken.
Artikelen Team
Geplaatst op 05/09/2023