Welke broodcursus past bij mij?

Terug naar overzicht
Welke broodcursus past bij mij?

Per 2026 starten onze vernieuwde broodcursussen. In dit artikel leggen we uit wat er is veranderd én helpen we je kiezen. Zodat jij in één oogopslag ziet welke cursus past bij jouw ervaring, interesse en bakambities. 

Met het vernieuwde cursusaanbod hopen we nog beter te kunnen afstemmen op ieders leerwensen en ervaring.  

Wat is er veranderd?

We hebben onze broodcursussen herzien op twee vlakken: 

  1. Inhoudelijke vernieuwing: in alle cursussen zijn de recepten aangescherpt en ga je aan de slag met nieuwe producten, waarbij fermentatieprocessen,  waaronder het werken met desem, een grotere rol krijgen. 
  2. Naamgeving: alle cursussen hebben een nieuwe naam gekregen die beter aansluit bij het niveau en de inhoud. 

De grootste wijziging is dat de cursus Handgemaakt Brood: Introductie is vervangen door twee aparte cursussen: 

  • Basis Brood (1 dag): voor mensen zonder bakervaring die graag willen leren hoe ze zelf brood kunnen bakken, zonder bakmixen en in eigen keuken.
  • Introductie Desembrood (2 dagen): voor mensen die al eerder brood hebben gebakken en het proces van brood bakken beter willen begrijpen met als doel een beter en constanter resultaat.

Let op: overgang 2025 → 2026
Onze huidige cursus Handgemaakt Brood: Introductie blijft beschikbaar t/m eind 2025.
Per 2026 gaan onze nieuwe broodcursussen van start. De nieuwe cursusdata voor begin 2026 staan vanaf 25 augustus 2025 online.

Zoals eerder vermeld hebben de cursussen een nieuwe naam gekregen:

Nieuwe naam Was voorheen 
Basis Brood Handgemaakt Brood: Introductie 
Introductie Desembrood Handgemaakt Brood: Introductie 
Vervolg Desembrood Handgemaakt Brood: Vervolg 
Master Desembrood Handgemaakt Brood: Master  

Na Basis Brood kun je direct doorstromen naar:
👉 Introductie Desembrood
👉 Croissants en Zoete Degen
👉 Frans Brood

Na Introductie Desembrood kun je direct doorstromen naar:
👉 Italiaans Brood
👉 Vervolg Desembrood

Na Vervolg Desembrood kun je direct doorstromen naar:
👉 Scandinavisch Brood
👉 Master Desembrood

Keuzehulp

Om het overzichtelijk te houden, gebruiken we een ‘baguette-systeem’. Een soort broodmeter 😉. Zo zie je meteen welk niveau bij jou past.

| 🥖 | Basisniveau = Werken met gist | Geen ervaring nodig  
| 🥖🥖 | Gemiddeld niveau = Werken met desem | Je hebt al wat bakervaring en hebt basiskennis over fermentatie  
| 🥖🥖🥖 | Gevorderd niveau = Werken met vertraagde processen en kookstukken | Je werkt al langere tijd met desem en wilt je verdiepen  

Basis Brood

Dé start voor iedereen die brood wil leren bakken met pure ingrediënten.

Past bij jou als je:

  • nog nooit (of slechts een paar keer) zelf brood hebt gebakken.  
  • een klein, haalbaar assortiment broden in eigen keuken wil kunnen maken. 
  • méér zoekt dan een korte workshop of YouTube-video: stap voor stap uitleg, zelf doen/praktijk, persoonlijke begeleiding van een professional.  
  • wel eens brood maakt met een bakmix of broodbakmachine, maar dit op de hand en met pure ingrediënten wil kunnen maken.
  • een cursus cadeau wil doen aan een absolute beginner. 
  • vooral baguettes wilt leren maken.  
    • Tip: daarna kun je gelijk doorstromen naar onze cursus Frans Brood 
  • een vervolgcursus wilt volgen, maar nog geen bakervaring hebt.  

Bekijk de cursus Basis Brood ➝

Introductie Desembrood 🥖

Voor thuisbakkers die de wereld van desem willen verkennen en nog beter en consistenter brood willen leren bakken.

Past bij jou als je:

  • al vaker brood gebakken hebt, de basisprincipes van broodbakken begrijpt en op zoek bent naar hoe je de smaak en het uiterlijk nog beter kunt maken. 
  • een desemstarter thuis hebt, maar je brood elke keer anders uit de oven komt. 
  • verschillende broodsoorten wil leren maken met zowel gist als desem. 
  • wil werken met verschillende meelsoorten en begrijpen hoe grondstoffen en technieken samen het eindresultaat bepalen. 

Bekijk de cursus Introductie Desembrood ➝

Vervolg Desembrood 🥖🥖

Voor deelname heb je basiskennis van broodbakken nodig.

Past bij jou als je:

  • de cursus Handgemaakt Brood: Introductie of Introductie Desembrood hebt gevolgd.
  • met regelmaat zelf brood met desem bakt, maar op zoek bent naar een constantere kwaliteit. 
  • wil leren hoe je een desemcultuur opstart en onderhoudt. 
  • nieuwsgierig bent naar het verschil tussen vaste en vloeibare desem en hoe je deze verwerkt. 
  • de kwaliteit en malsheid van je brood wil verbeteren met natuurlijke verbetermiddelen zoals desem, water of kookstukken. 
  • wil ontdekken hoe je met tijd en temperatuur de ontwikkeling van je deeg stuurt. 
  • je wil verdiepen in verschillende graansoorten en uitmalingen (zoals spelt, tarwe, rogge en quinoa) en hun invloed op smaak, structuur en houdbaarheid. 

Bekijk de cursus Vervolg Desembrood ➝

Master Desembrood 🥖🥖🥖

Voor deelname is de cursus Vervolg Desembrood vereist.

Past bij jou als je:

  • met verschillende desemsoorten en processen (direct of vertraagd) wil werken, afgestemd op graansoort, klimaat, bakfrequentie en hydratatie. 
  • meer wil weten over de technische werking van melk- en azijnzuurbacteriën in het gistingsproces van desem. 
  • je eigen desemcultuur wilt laten beoordelen en stabiliseren.
  • wil leren over de invloed van maalprocessen op hydratatie en kneedproces (bijv. steengemalen vs. cilindergemalen bloem). 
  • planmatig wil leren bakken met directe en vertraagde processen in een productieschema. 

Bekijk de cursus Master Desembrood ➝

Veelgestelde vragen

Ik heb eerder Handgemaakt Brood: Introductie gevolgd. Wat is mijn vervolgstap?

Dan kun je doorstromen naar:
– Vervolg Desembrood
– Croissants en Zoete Degen
– Frans Brood
– Italiaans Brood.

De oude cursus dekt in grote lijnen wat nu in Basis Brood en Introductie Desembrood is opgesplitst.

Moet ik ervaring hebben voor Basis Brood?

Nee. Deze cursus is speciaal ontworpen voor mensen zonder enige voorkennis. Je leert de basis: kneden, rijzen, bakken én begrijpen wat er in je deeg gebeurt..

Is Introductie Desembrood geschikt voor beginners?

Ja, je hoeft nog geen desemstarter te hebben, maar enige ervaring met brood bakken is gewenst. Je leert hier hoe je een starter maakt, voedt en verwerkt in verschillende recepten.

Kan ik direct meedoen aan Vervolg Desembrood?

Voor deelname aan Vervolg Desembrood is basiskennis van brood bakken nodig. De cursus is bedoeld voor bakkers die regelmatig met desem werken. We raden je daarom aan eerst de cursus Introductie Desembrood te volgen. Twijfel je of je voldoende ervaring hebt? Neem gerust contact op, we adviseren je graag.

Kan ik direct meedoen aan Master Desembrood?

Nee, hiervoor is eerst het volgen van Vervolg Desembrood vereist.

Welke cursussen volgen logisch op elkaar?

Na Basis Brood kun je direct doorstromen naar:
👉 Croissants en Zoete Degen
👉 Frans Brood

Na Introductie Desembrood kun je direct doorstromen naar:
👉 Italiaans Brood
👉 Vervolg Desembrood

Na Vervolg Desembrood kun je direct doorstromen naar:
👉 Scandinavisch Brood
👉 Master Desembrood

Ik wil croissants leren maken, waar begin ik dan?

Voor Croissants en Zoete Degen is een goede basiskennis van brooddeeg belangrijk. We adviseren om eerst Basis Brood te volgen als je die ervaring nog niet hebt.

Wat is het verschil tussen de 9-weekse Boulangerie-opleiding en de 20-daagse Boulangerie cursus? 

De 9-weekse Boulangerie-opleiding is een fulltime, intensieve opleiding voor carrière-switchers die in een bakkerij willen gaan werken. Je leert alle vaktechnieken, vaardigheden en werkhouding die nodig zijn voor het boulanger-vak, en sluit af met een theorie- en praktijkexamen. Als je slaagt heb je een branche-erkende diploma op zak! 

De 20-daagse Boulangerie cursus volg je verspreid over meerdere weken. Deze is bedoeld voor ervaren thuisbakkers en professionals die hun kennis en techniek willen verdiepen en efficiënter willen werken. Je oefent met verschillende thema’s, soorten desem, bloemsoorten en processen. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat.  

Tot slot

Twijfel je nog?

Laat het ons weten via info@bakeryinstitute.nl. We helpen je graag om de juiste keuze te maken. Of bekijk direct ons volledige aanbod via deze link!

Cursussen Nieuws
Geplaatst op 25/08/2025