De 9-weekse opleiding Boulangerie is een intensieve, praktijkgerichte, fulltime opleiding voor carrière-switchers. In de opleiding leer je de vaktechniek, vaardigheden en werkhouding die nodig zijn voor het vak van boulanger. Je leert de fasen en aandachtspunten in het proces van bereidingswijze tot eindproduct: mengen, kneden, verdelen, opmaken, fermenteren en bakken. Ook komen de eigenschappen van de grondstoffen zoals bloemsoorten, suikers en vetten aan de orde. Verder leer je receptberekeningen maken zoals temperaturen en hoeveelheden. We besteden ook aandacht aan het kritisch kunnen beoordelen van een eindproduct en de werkwijze (en onjuistheden daarin) te herleiden.
Opbouw
Planmatig werken is vanaf de eerste weken al belangrijk, naarmate de weken vorderen wordt meer zelfstandigheid en snelheid verwacht. Ook verbeter je de kwaliteit van je eindproduct, bijvoorbeeld het opmaken en insnijden. In week 8 van de opleiding vinden de examens plaats. Na het examen bezoek je samen met je medestudenten een aantal bakkerijen in een regio in het land. In de laatste week van de opleiding zet je de puntjes op de i, ook is er ruimte voor persoonlijke leerwensen en bereid je de showtafel voor de diploma-uitreiking voor. Dit vormt een feestelijke afsluiting waarbij je aan familie en vrienden presenteert wat je in 9 weken hebt geleerd. Met een diploma op zak ben je klaar om ervaring op te doen in de praktijk!
Toetsing en evaluatie
Halverwege de opleiding heb je een evaluatiegesprek met een docent. Hierin staan we stil bij je ontwikkeling tijdens en je plannen na de opleiding. Het programma wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen dat in totaal drie dagen in beslag neemt. Je maakt hierbij een planning en produceert verschillende producten die door de examinatoren worden beoordeeld op verkoopbaarheid (smaak en uiterlijk). Voor zowel het theorie- als praktijkexamen is er één herkansingsmogelijkheid. Beide onderdelen moeten voldoende zijn om te kunnen slagen.
Na de opleiding
Als je de opleiding hebt afgerond behoor je automatisch tot de alumni van Bakery Institute. We houden nauw contact met onze oud-studenten en blijven graag betrokken bij je vervolgstap: het zoeken van een baan of opzetten van een onderneming. Elke twee jaar wordt een alumnidag georganiseerd waarbij oud-studenten elkaar ontmoeten.
Week 1
Bakproeven met short, improved, intensief mengen en kneden, vormen van brood
Diverse broden met directe methode op gist
Week 2
Verschillende voordegen, gist en receptberekening
Diverse broden met directe methode voordegen op gist en start viennoiserie
Week 3
Opstarten eigen desemcultuur en onderhouden, soorten desem, desem beoordelen,
Diverse broden met voordegen op desem
Week 4
Autolyse, invloed van tijd en temperatuur
Diverse broden met vertraagde processen
Week 5
Verrijkte degen en getoerde degen, gebruik van zetsel
Diverse viennoiserie producten met zoete en hartige vullingen
Week 6
Planing en organisatie, grondstoffenwerking
Productieweek
Week 7
Bloemtechnologie, asgetal, uitmaling, andere graansoorten
Diverse broden met vullingen en vertraagde processen
Week 8 - examen en inspiratietour
Week 9 - diplomeringsweek
Naast de vaktechnische aspecten wordt aandacht besteed aan het werken in een team, het plannen en organiseren van je werk, het hanteren van hygiënerichtlijnen, het berekenen van recepten en kostprijzen en het beheer van grondstoffen.
Aanmelding voor de opleiding kan plaatsvinden na het volgen van de oriëntatie-ochtend en een persoonlijk intakegesprek in Zaandam. Ook adviseren we voorafgaand aan de opleiding een ervaringsstage in de werkpraktijk.
De 9-weekse is een intensieve, fulltime opleiding van maandag tot en met vrijdag, van 08.00 uur tot ca. 15.30 uur. De opleiding heeft vaak een doorlooptijd van 10 weken. Je hebt in de opleiding één vrije week. Je bepaalt zelf hoe je deze invult: sommige studenten gebruiken de week om stage te lopen of om bedrijven te bezoeken, anderen om tot rust te komen. Ben je benieuwd naar de exacte data van de lesweken, informeer bij ons naar het rooster.
De studiebelasting buiten de lesdagen in Zaandam bestaat vooral uit het bijhouden van de theorie. We werken met een eigen theorieboek en online platform Bakkerstalent.
De kosten voor de opleiding bedragen € 8.495,- (btw-vrij). Dit is inclusief lunch, kleding, lesmateriaal en de inspiratietour. Voor bedrijvenbakk die volgens de cao afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf geldt een subsidie van 45%.