Als cursisten niet naar ons kunnen komen, dan komen wij wel naar hen! Toen we in 2020 de deuren vanwege Covid moesten sluiten lanceerden we #ikbakthuis. Met behulp van bakpakketten en video’s konden we toch onze kennis delen met onze cursisten en iedereen die tijdens de lockdown het bakken ontdekte. Heb jij destijds het Paaspakket of Broodpakket aangeschaft en wil je aan de bak? Hieronder vind je de video’s terug.

Paaspakket

Wat leuk dat je aan de slag gaat met de Paasrecepten. Op deze pagina kun je alle video’s vinden voor de online masterclass.

Enkele tips voor je van start gaat:

  • Lees voor je de video’s bekijkt het recept vast een keer door.
  • Zie je een fragment dat je nog eens terug wilt kijken als je daadwerkelijk aan de bak gaat? Noteer de naam van de video en de tijd, dan kun je het snel terugvinden.
  • Als je in de afspeelbalk op het wieltje klikt, kun je de kwaliteit en de snelheid van de video aanpassen.
  • De docenten gebruiken soms het woord ‘fermentatie’, hiermee wordt hetzelfde bedoeld als rijzen.
  • Leg voor je gaat beginnen met bakken vast alles klaar wat je nodig hebt, zowel (afgewogen) ingrediënten als materialen.
  • De tijden in het recept geven een indicatie. Werk je in een warme ruimte, dan gaat het rijzen misschien sneller en iedere oven is ook weer anders. Hou je producten zelf dus goed in de gaten om te zien wanneer je klaar bent voor de volgende stap in het recept. De docenten geven in de video’s aan hoe je kunt zien wanneer dat is.

Voorbereidingen

Een dag voordat je gaat bakken wel je de rozijnen en maak je het voordeeg voor de broodproducten. In deze video legt Hans je uit waarom en natuurlijk hoe je dat doet.

Voorbereiding paasbrood met desem

Heb je al wat ervaring met broodbakken en heb je een eigen desem? Dan kun je in plaats van een voordeeg ook een vaste desem maken. François laat zien hoe je dit doet.

Basisdeeg

Hans laat zien hoe je het basisdeeg voor het paasbrood en de paaskonijnen maakt.

Basisdeeg met de machine

Heb je een deegkneder, dan kun je het basisdeeg ook daarin maken. In deze video legt François uit wanneer je de ingrediënten toevoegt en waar je op moet letten. Let op: met een deegkneder bedoelen we een standmixer met deeghaak zoals een Kitchenaid of Kenwood. Een handmixer met deeghaken is niet stevig genoeg. Je kunt in dat geval beter het recept op de hand maken, zoals in de video van Hans.

Paaskonijnen

François laat zien hoe je de paaskonijnen maakt. Een leuk recept waarmee je meteen in paasstemming komt!

Paasbroden

Bekijk hoe Hans van het deeg twee soorten paasbrood maakt: een klassiek brood met amandelspijs en krokante amandeltopping en een brood met witte chocolade topping. Let op: in het recept staat twee deegstukken van 300 gram, maar dit zal ongeveer 400 gram zijn.

Voorbereiding Paaskip

Ook voor de Paaskip kun je vast wat voorbereidingen treffen. Je roostert de amandelen en knipt het sjabloon uit. François en Gerard lichten het in deze video toe.

Chocolade tempereren en rotsjes maken

Gerard legt de techniek van enten uit, waarmee je de chocolade naar de juiste temperatuur brengt. Vervolgens maakt François met een deel van de pure chocolade de amandelrotsjes.

Paaskip

Nadat je de amandelrotsjes hebt gemaakt en de pure chocolade hebt getempereerd, ga je verder met de Paaskip. Gerard laat zien hoe je alle onderdelen maakt en de kip in elkaar zet. Een spectaculaire toevoeging aan de Paastafel!

Broodpakket

Leuk dat je met het #ikbakthuis Broodpakket aan de slag gaat! Op deze pagina kun je alle video’s vinden voor de online Masterclass.

Enkele tips voor je van start gaat:

  • Lees voor je de video’s bekijkt het recept vast een keer door.
  • De docent gebruikt soms het woord ‘fermentatie’, hiermee wordt hetzelfde bedoeld als rijzen.
  • Leg voor je gaat beginnen met bakken vast alles klaar wat je nodig hebt, zowel (afgewogen) ingrediënten als materialen.
  • De tijden in het recept geven een indicatie. Werk je in een warme ruimte, dan gaat het rijzen misschien sneller en iedere oven is ook weer anders. Hou je producten zelf dus goed in de gaten om te zien wanneer je klaar bent voor de volgende stap in het recept. De docent geeft in de video’s aan hoe je kunt zien wanneer dat is.
  • Je werkt bij dit recept met één basisdeeg van waaruit je vier verschillende soorten brood maakt. Wil je liever niet alle broden in een keer maken? Dan kun je er ook voor kiezen om per keer twee broden te maken. Halveer in dat geval het recept van de poolish en het basisdeeg. Je kunt vanwege de baktemperatuur dan het beste het haverbrood en meerzadenbrood samen maken, en het notenbrood tegelijk met het witbrood.

Tot slot

Het motto van Bakery Institute is “Pak je voorsprong vanuit je oorsprong”. Dat betekent dat er wordt teruggegaan naar de basis in de grondstoffen en vaktechnieken. In onze lessen – en ook deze online masterclass – werken we daarom met authentieke processen, pure grondstoffen van goede kwaliteit, en worden de basiskennis en -technieken van het prachtige vak van patissier en boulanger vanuit de basis aangeleerd. We maken dus geen gebruik van mixen of kunstmatige toevoegingen. Het gebruik van het voordeeg zorgt ervoor dat je brood mooi luchtig en mals wordt. De verse producten zijn het lekkerst als je ze meteen consumeert.