Daan Hoijtink

Boulangerie

Daan Hoijtink

Daan volgde in 2018 de 9-weekse Boulangerie opleiding na een carrière als geoloog bij een oliemaatschappij. “Ik was al veel aan het koken en bakken thuis en was me aan het oriënteren op een nieuwe toekomst, toen ik op een dag binnenstapte bij Bakery Institute. Het voelde direct heel vertrouwd aan. Ik heb de sprong gewaagd en heb nooit meer omgekeken.”

Na de opleiding werkte Daan in de productiebakkerij van een zorginstelling, waar hij het bakken van biologisch brood combineerde met de begeleiding van jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ieder individu is verschillend en dat vraagt een andere behandeling en andere manier van uitleggen. De vaste structuur van een werkdag is heel belangrijk voor deze jongeren, dus moet je goed overzicht houden en problemen direct oplossen zodat deze structuur gewaarborgd blijft.”

Sinds een jaar bakt Daan net als Tim vanuit zijn schuur onder de noemer “broodlokaal”. Hij experimenteert daar met biologische, Nederlandse granen en verschillende (fermentatie) technieken. “Ik probeer met zo min mogelijk ingrediënten zoveel mogelijk verschillende smaken te creëren, waarbij vooral de smaak van de verschillende granen naar voren komt. Bij mij volgt elk brood een ander productieproces.” Broodlokaal staat niet alleen voor lokale ingrediënten en gemeenschap, maar is ook een verwijzing naar klaslokaal. Lesgeven is altijd een passie geweest van Daan en hij hoefde dus niet lang na te denken toen er een positie beschikbaar kwam bij Bakery Institute. “Ik heb altijd een honger naar kennis gehad, niet alleen om zelf te leren, maar vooral om deze kennis met passie over te brengen aan anderen, of het nu gaat om surfen, geologie of brood.”