Loading...

Veel gestelde vragen

F.A.Q.

Vragen over onze cursussen

Na inschrijving ontvang je een automatische mail ter bevestiging van ontvangst. Als er nog voldoende plek is bij de cursus, ontvang je vervolgens een mail met bevestiging van je deelname, een factuur voor de betaling (indien van toepassing) en praktische informatie over de cursus. Voorafgaand aan de cursus ontvang je een reminder waarin deze informatie nogmaals wordt gedeeld. Mocht je geen reactie ontvangen, controleer dan je spambox en/of neem contact met ons op.

Bij de cursussen voor thuisbakkers heb je meestal geen voorkennis nodig, de cursussen staan open voor iedereen die meer wil leren. Bij de (vervolg)cursussen waarbij we wel enige voorkennis vragen, staat dit vermeld onder ‘doelgroep’ op de cursuspagina.

Als je aangeeft dat je belangstelling hebt, houden we je via onze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe cursusdata. Ook kan het zijn dat we je benaderen als er een plek vrijkomt bij de cursus. Heb je specifieke vragen, geef dit dan aan in het formulier. Het is niet mogelijk om een plek te reserveren.

De cursussen verschillen in niveau en doelstelling. Bij professionals (bakkers, patissiers en koks) gaan we ervan uit dat zij de basiskennis en -technieken beheersen, waardoor het tempo in de les hoger ligt dan bij de thuisbakkers. Ook is er meer aandacht voor rationeel produceren en wordt er vaker gebruik gemaakt van bakkerijmachines waarmee een grotere hoeveelheid kan worden geproduceerd. Bij thuisbakkers ligt de focus meer op het maken van producten in kleinere hoeveelheden en eigen keuken. De beginnerscursussen voor thuisbakkers staan open voor iedereen die meer wil leren, er is geen voorkennis vereist.

Draag kleding waarin je makkelijk kunt bewegen of neem je bakkersvakkleding mee. Je ontvangt van ons een schort. Sieraden kunnen opgeborgen worden in de lockers. Zorg dat je nagels kortgeknipt en schoon zijn en draag geen nagellak en/of gelnagels. Ook vragen we je je haar vast te binden in een staart of knot en/of vast te zetten met haarspeldjes. We moedigen iedereen aan om veiligheidsschoenen te dragen, en anders ‘veilige’ schoenen voor gladde en natte vloeren.

Het is toegestaan te filmen of foto’s te maken tijdens de les, zolang het niet hinderlijk is voor de docent of andere cursisten. We snappen dat je de gemaakte producten graag wilt delen (vergeet niet Bakery Institute te taggen!) maar adviseren je vooral actief te luisteren.

Na afloop van de cursus ontvang je een persoonlijk certificaat van deelname. De 9-weekse opleiding wordt afgesloten met een examen en in geval van een positief resultaat, een branche-erkend diploma.

Bij aanvang van de cursus ontvang je een boekje met alle recepturen met ruimte voor aantekeningen. Deze mag je na afloop mee naar huis nemen. Ook krijg je de gemaakte producten mee naar huis.

Wij verkopen zelf geen grondstoffen. We hebben een samenwerking met baktotaal.nl. Na afloop van de cursus ontvang je een eenmalige kortingscode voor de webshop. Ook ontvang je een overzicht met onze leveranciers.

Parkeren kan op parkeerterrein Noord, achter de slagbomen (aangegeven met Parkeren Zaanse Chocoladefabriek). Kosten voor parkeren zijn €15,- per dag. Wanneer je binnen het eerste uur je inrijkaart door ons laat valideren, kun je gratis uitrijden.

Mail ons voor een overzicht met overnachtingsmogelijkheden. Studenten die bij het ZaanInn hotel overnachten ontvangen 10% korting op de boeking. Het is eventueel mogelijk om je auto meerdere dagen op ons terrein te laten staan.

Informatie over betaling en annulering van cursussen kun je vinden in onze voorwaarden.

Arbeidsmarktgerichtheid van de scholing is één van de voorwaarden die UWV stelt aan de scholingsactiviteiten om in aanmerking te komen voor de STAP regeling. Om die reden staan alleen de cursussen voor professionals, de 9-weekse opleidingen Boulangerie en Patisserie en de 20-daagse Patisserie cursus in het STAP register. De STAP regeling geldt niet voor het cursusaanbod voor thuisbakkers.

Het aanvragen van het STAP budget is mogelijk voor de cursussen voor professionals, de 9-weekse opleidingen en de 20-daagse Patisserie cursus. Geef bij je aanmelding in het opmerkingenveld aan dat je de subsidie wilt aanvragen en vermeld daarbij je geboortedatum. Je ontvangt van ons een aanmeldbewijs waarmee je zelf de aanvraag kunt indienen. Meer informatie over het aanvragen van de subsidie, de tijdvakken en de voorwaarden die door UWV worden gesteld, kun je vinden op https://www.stapuwv.nl/.

Vragen over onze opleidingen

Bakery Institute is opgericht door partijen uit de bakkerijbranche en is in die zin ook branche-erkend. De relevantie van onze opleiding blijkt ook uit het feit dat zo’n 75% van de studenten in de branche komt te werken. Voor de horeca is de opleiding erkend door SVH. Bakery Institute is een particuliere school en heeft geen wettelijke overheidserkenning (je ontvangt geen MBO-diploma). Wel zijn onze cursussen en opleidingen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 14 dagen voor de start van de opleiding. We hebben dan nog voldoende tijd om je kleding en lesmateriaal te bestellen. We hebben voor elke opleiding 10 plekken beschikbaar, zorg dat je ons bijtijds informeert als je overweegt om deel te nemen om teleurstellingen te voorkomen.

Al we nog niet eerder kennis hebben gemaakt, nodigen we je uit om een keer langs te komen in Zaandam om je overwegingen te bespreken en eventuele vragen van jouw kant te beantwoorden. Ook vragen we je de kleding te passen en ontvang je van ons een leercontract. Het formulier bevat wat praktische gegevens (je contactgegevens en eventuele persoonlijke kenmerken die je lesperiode mogelijk beïnvloeden) en een onderdeel over je achtergrond en motivatie. We vragen je dit in te vullen en te ondertekenen. Let op: je inschrijving is pas definitief op het moment dat het leercontract ondertekend bij ons binnen is en je de aanbetaling hebt voldaan. Voor de betaling ontvang je een factuur. Uiterlijk een week voor de opleiding begint ontvang je wat praktische informatie over de start. Op de eerste dag ontvang je het pakket met het lesmateriaal en de kleding.

Om je inschrijving definitief te maken, vragen we een aanbetaling van €2500,-. Het is mogelijk de resterende opleidingskosten in termijnen te betalen. Uitgangspunt daarbij is dat het inschrijfgeld is voldaan op het moment dat je de opleiding afrondt. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen hier afspraken over worden gemaakt.

Nee, we bieden alleen een fulltime opleiding.

Het is niet mogelijk om afzonderlijke delen van de opleiding te volgen. Dit heeft te maken met de manier waarop de opleiding is opgebouwd. Wanneer je je in afzonderlijke thema’s wilt verdiepen, kun je terecht bij onze korte cursussen.

Een stage is geen onderdeel van het 9-weekse programma. Tijdens de opleiding heb je één vrije week. Sommige studenten kiezen ervoor om zich in deze week te oriënteren op een plek of stage te lopen. Ook moedigen we aan om na de opleiding op zoek te gaan naar een stageplek zodat je praktijkervaring op kunt doen. Desgewenst kunnen we hierbij helpen en ons netwerk raadplegen.

De 20-daagse cursus Patisserie en de opleiding verschillen met name in doelstelling. De 20-daagse cursus is gericht op meer ervaren thuisbakkers of professionals met basale kennis over de patisserie (bijvoorbeeld koks) die hun kennis willen verdiepen en als doel hebben in eigen keuken slimmer en efficiënter ter werken. De 9-weekse opleiding is bedoeld voor carrière-switchers die het bakkersvak in willen stappen en willen werken in een bakkerij. Hierin is ook aandacht voor thema’s zoals productieplanning, werkhouding en samenwerken en wordt op grotere schaal geproduceerd.

Voor het volgen van scholing bestaan er verschillende regelingen. Op de website van de Sociaal Economische Raad vind je een handig overzicht van zowel landelijke als lokale regelingen. De 9-weekse opleidingen Patisserie en Boulangerie zijn particuliere, branche-erkende opleidingen. Het zijn geen overheidserkende (mbo)opleidingen. De opleidingen komen in aanmerking voor het STAP budget. Wanneer je werkzaam bent bij een bakkerij die afdraagt aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf kun je daarnaast gebruik maken van een kortingsregeling.

Algemene vragen

Veel van de producten uit de les worden door de cursisten of studenten zelf meegenomen. De producten die overblijven stelt Bakery Institute ter beschikking aan het Zaanse initiatief ‘Prakkie over 075’. Hiermee worden wekelijks ca. 80 gezinnen die het financieel moeilijk hebben voorzien van hun dagelijkse brood.

Als je dit bij de aanmelding aangeeft, houden we rekening met je wensen bij de catering. Omdat wij werken in een bakkerij omgeving, kunnen we 100% glutenvrij niet garanderen.