Loading...

Inspiratiesessie

Maatwerk

Op zoek naar een inspiratiesessie met een authentiek verhaal, zónder oneliners en mét praktische toepasbaarheid? Bakery Institute deelt graag haar lessons learned met organisaties en teams in een unieke inspiratiesessie rondom het thema ‘vakmanschap’. Het doel van de sessie is om vanuit een tot de verbeelding sprekende metafoor van de bakkerij geïnspireerd te raken en vervolgens de overeenkomsten met de eigen werkcontext en uitdagingen te ontdekken. Het bakkersvak staat immers volop in de belangstelling, er komt meer respect voor de ambachtsman en steeds meer hogeropgeleiden kiezen voor een carrièreswitch. Maar wat betekent vakmanschap voor uw organisatie en hoe zorg je ervoor dat medewerkers hun vakmanschap verder kunnen ontwikkelen?

Programma

Het programma start met een plenaire keynote waarin docent Hans Heiloo de ontwikkeling schetst van vakman worden, vakman blijven en vakmanschap overdragen. De keynote bevat diverse voorbeelden uit de loopbaan van Hans en heeft een interactief, luchtig en humorvol karakter.
Vervolgens worden deelnemers in subgroepen uitgedaagd om eigenschappen van vakmanschap te destilleren uit het verhaal. Daarna is er een proeverij waarin de deelnemers zichzelf vakman wanen. Ze proeven verschillende producten en krijgen vaktechnische uitleg hierover.

Na alle inspiratie uit de foodcontext is het tijd om de vertaalslag te maken naar de eigen werkpraktijk, bijvoorbeeld met behulp van stellingen. Tot slot is er een afsluitende werkvorm waarin de deelnemers in tweetallen afspraken maken over de opvolging: welke stappen gaan zij zetten om hun eigen vakmanschap vorm te geven en verder te ontwikkelen?

Praktische zaken

De inspiratiesessie is geschikt voor groepen van 5 tot 50 deelnemers en heeft een duur van 4 uur. Bij grotere groepen of een kortere beschikbaarheid in tijd kan het programma worden aangepast. De sessie kan plaatsvinden bij Bakery Institute in Zaandam maar is ook op een andere locatie mogelijk.

In de sessie heeft Hans de rol van inspirator en vakman en Tamara de rol van procesbegeleider en young management professional. Het artikel ‘Herken de vakman’ vormt de rode draad van de inspiratiesessie. Aan de sessie gaat een oriëntatiegesprek vooraf waarin we graag kennismaken met de organisatie en haar wensen ten aanzien van de inspiratiesessie.

“Geen gevestigde orde maar de prikkel en ambitie om te blijven leren”

Bakery Institute verzorgde voor UWV een aantal masterclasses voor managers en medewerkers. UWV werkt aan ‘vertrouwen in vakmanschap’ en Tamara Hoogerwaard en Hans Heiloo hebben ons gescherpt in de betekenis van vakmanschap. De liefde voor het vak, de nieuwsgierigheid en de discipline zijn de kernelementen om goede producten te maken. Voor Bakery Institute is vakmanschap geen ‘gevestigde orde’, maar juist de prikkel en ambitie om steeds te blijven leren.

Ze bieden een professionele masterclass die meer is dan de metafoor van brood bakken. Bakery Institute geeft inzicht in de volharding die vakmanschap vraagt én zijn bevlogen op het versterken van de branche om goede professionals ‘af te leveren’. Daarmee geven ze ook inzicht in elementen die in een organisatie tot goede vormen van leren leiden. Al met al gaf het een heel impactvolle boost aan ons vakmanschap.

Nicole Weijenberg
Directeur HRM bij UWV Hoofdkantoor.
Vakmanschap
Inspiratie groepen
Inspiratie

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Contact opnemen