Rogier Heijn

Eigenaar Boulangerie Oscar

In 2013 besloot Rogier Heijn (1983) van de een op de andere dag vrij rigoureus het roer om te gooien. Rogier, met een achtergrond in de horeca en retail, vertelt: “Ik kon gewoon geen goed brood vinden en had al jarenlang een passie voor het product. Als ik het niet kan kopen, moet ik gaan leren hoe ik het zelf maak. En zo besloot ik bakker te worden!”.

Op vrijdag googlede hij op bakkersopleiding, vond Bakery Institute en belde direct omdat de eerstvolgende 9-weekse opleiding vier dagen later begon. Drie uur later kwam hij op gesprek. “Het was een super bijzondere ervaring hoe alles liep en hoe ik ontvangen werd. Ik voelde meteen bij binnenkomst ‘dit is gewoon goed, dit is wat ik wil’ en ik kon zo de keuze heel makkelijk en snel maken,” aldus Rogier. Na het afstuderen in 2014 bakte hij nog een paar maanden in de opleidingswinkel en ging daarna aan de slag bij één van de founders van Bakery Institute. Ondertussen werkte hij door aan het realiseren van zijn droom, het bakken van zijn eigen brood in zijn eigen bedrijf. In juni 2015 opende hij Boulangerie Oscar, op de Halkade in IJmuiden. Een prachtig nieuw pand, opgetrokken in oude stijl en gelegen in de vissershaven waar ook de ferries vertrekken.

Bakkerij Van Heeswijk

Kwaliteit

“Geen logische keuze qua plek voor een bakkerij, maar in eerste instantie was het plan ook om business to business te verkopen,” geeft Rogier aan. Maar het kleine winkeltje dat ‘erbij’ zat, liep zó goed dat hij na een paar maanden besloot zich helemaal op de winkel te richten. “En zo zie je, locatie maakt niet uit als je maar kwaliteit verkoopt. En dat heb ik weer in Zaandam geleerd“, zegt hij met een knipoog.

Ik voelde meteen bij binnenkomst ‘dit is goed, dit is wat ik wil’

De ‘Terug naar de Basis’ filosofie is hier duidelijk helemaal ingeburgerd. Rogier: “Oscar is echt geschreven op de 9-weekse opleiding. Eigenlijk alles wat we verkopen heb ik bij Bakery Institute geleerd. Natuurlijk zijn de recepturen aangepast, maar de basis ligt in Zaandam.“ Dat komt ook doordat Rogier na zijn opleiding regelmatig om ondersteuning vraagt bij Bakery Institute in de opstart van zijn bedrijf, iets wat hij als een fijn en natuurlijk vervolg ervaart na de 9-weekse. “De sfeer in de opleiding was fantastisch. Met de docenten, François en Hans, is het kneiterhard doorwerken, ze zitten achter je aan, maar dat is alleen maar goed. In de praktijk is het ook zo, en dan is het zelfs nóg harder werken. Het is fijn dat je na de opleiding nog regelmatig kan terugvallen op het specialisme van de mensen bij Bakery Institute,“ vertelt hij terugkijkend.

Enthousiasme

Bij Boulangerie Oscar werken inmiddels drie oud-studenten. Laatst stonden ze met zijn vieren tegelijk te werken in de bakkerij. “We hadden weer even het gevoel alsof we in het boulangerielokaal aan het werk waren. We zijn allemaal besmet met het virus en weten wat werken is. We hebben aan een half woord genoeg,” vertelt Rogier enthousiast. De ondernemer heeft ook twee bakkers in dienst die hij eerst enigszins moest heropvoeden in hun filosofie.

Rogier: “Maar het enthousiasme van de mensen van Bakery Institute zuigen ze op als een spons en al snel zijn ze ook om”, legt hij uit. In 9 weken leer je veel maar kan er ook wat verwateren. Scholing is cruciaal om bij te blijven en Rogier probeert niet te blijven hangen.

Iedereen die twijfelt en aan mij vraagt of hij deze opleiding moet doen vertel ik ‘Doe die opleiding’!

Hij is net weer terug van een studiereis met François in Nantes bij Moulin Suire waar de bloem vandaan komt. “Je steekt altijd weer wat op, je ziet nieuwe producten, nieuwe procesontwikkelingen en hoort verhalen van andere bakkers. Met kennis kan je de consument steeds weer blijven verrassen, en dat willen ze. Als de bakkers weer aan het spelen zijn met nieuwe ingrediënten of bereidingen, vinden ze het prachtig om te proeven en deel te maken van de trots van de vakman”, geeft Rogier aan.

Beste keuze

Inmiddels is hij met zijn team aan een nieuwe uitdaging begonnen, een tweede winkel in Heemstede. Daar moet in de toekomst de viennoiserie en de gebakken patisserie geproduceerd worden. “Maar daarvoor heb ook ik keihard goed geschoolde mensen nodig. Wij staan te schreeuwen om gemotiveerde bakkers die ook aangestoken zijn door het virus in Zaandam, maar ze zijn nog niet makkelijk te vinden”, geeft Rogier aan. Wanneer de 9-weekse op je CV staat is dat niet alleen bij Oscar een enorm voordeel, ook collega- bakkers nemen de Bakery Institute studenten graag aan. “Iedereen die twijfelt en aan mij vraagt of hij deze opleiding moet doen vertel ik ‘Doe die opleiding!’. Het is de beste keuze die ik in mijn leven heb gemaakt en je zult er gegarandeerd geen spijt van krijgen”, besluit hij vol passie.

Lees meer verhalen over oud-studenten