Oud-studenten

over de oud-studenten van de 9-weekse opleiding

Het is één van de meest gestelde vragen: waar komen de studenten na de 9-weekse opleiding terecht? Op deze pagina vind je informatie over de oud-studenten: wat doen ze nu, waar kun je ze vinden en wat is hun verhaal?

Lees hier het verhaal van:

Vorig beroep: Facilitair manager
Opleiding: Boulangerie juli 2016
Bedrijf:

Stevig Brood

Plaats: Woerden

Carrière-switcher Joost van Iersel

Ik had altijd al een fascinatie voor koken en voeding. In groep 8 kreeg ik eens een ansichtkaart van een kok met daarop mijn hoofd geplakt. Misschien dat het daar begonnen is, al was ik me er niet zo bewust van. Toen de gemeente waar ik werkte moest reorganiseren, meldde ik mij vrijwillig aan voor het outplacementtraject. Er kwam tijd en budget beschikbaar om een andere weg in te slaan. Ik volgde de vierdaagse cursus Introductie Patisserie bij Bakery Institute en zag door de ramen de studenten van de 9-weekse opleiding Boulangerie aan het werk. Binnen de kortste keren werd ik echt geraakt door brood.

Na de opleiding Boulangerie ben ik bij verschillende bakkerijen gaan werken om ervaring op te doen. In mei 2018 opende Stadsbakkerij Stevig Brood, mijn desembakkerij in het centrum van Woerden. Alles in de winkel is biologisch. Mijn vader is imker en heeft mij meegegeven dat je op die manier je steentje kunt bijdragen aan een betere leefomgeving voor nu en later. Het lijkt mij in de toekomst leuk om samen te werken met Nederlandse bioboeren en een lokale molenaar.

Lees het uitgebreide interview met Joost in onze brochure.

Statistieken

177 studenten hebben de 9-weekse opleiding gevolgd. Daarvan volgden 39 studenten beide opleidingen, 62 de boulangerie-opleiding en 76 de patisserie-opleiding. Bakery Institute houdt nauw contact met de studenten na de opleiding. Eens in de twee jaar komen alle oud-studenten samen tijdens de alumnidag. Deze dag staat in het teken van inspiratie, ontmoeting en discussie.

Beide opleidingen
39
Boulangerie-opleiding
62
Patisserie-opleiding
76
Beroepen: diverse achtergronden.

De studenten hebben heel diverse achtergronden. Zoals grafisch vormgever, boswachter, dierenarts, aardwetenschapper en administratief medewerker.

Een aanzienlijk deel van de oud-studenten kiest na de opleiding voor het ondernemerschap. 17 hebben een eigen zaak, waarvan 2 in Suriname, 1 in Frankrijk en 1 in Zambia. 24 werken op bestelling vanuit huis of een eigen productieruimte. In veel van de winkels kun je de stijl van Bakery Institute herkennen, maar iedereen heeft zijn eigen signatuur. Steeds vaker gebeurt het dat de ondernemers andere oud-studenten van Bakery Institute een stage bieden of in dienst nemen.

Carrière-switcher Peter Kwekkeboom

Kwekkeboom Patisserie is een familiebedrijf en bestaat sinds 1900. Voordat ik de opleiding volgde was ik vooral op zaterdag in de bakkerij te vinden. Bij Bakery Institute heb ik als student van de allereerste lichting echt gepionierd samen met het docententeam. De eerste keer dat ik in de voormalige Chocoladefabriek kwam was er nog niets, er stond letterlijk nog geen muur. Er was slechts een idee of droom van wat Bakery Institute wilde zijn in de toekomst. Inmiddels zijn we jaren verder en kan ik zeggen dat ze het goed in de vingers hebben. Ik kijk met veel plezier terug op de geleerde lessen.

Na de opleiding ben je nog geen volleerd bakker en mis je het tempo en de handigheden om snel productie (mee) te draaien. Ik heb wel flink wat handvatten aangereikt gekregen voor de start van mijn carrière als bakker. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor de productie en logistiek van het bedrijf. Mijn commerciële taken omvatten alle werkzaamheden van product-, merk-, huisstijl-ontwikkeling tot de uiteindelijke verkoop via uitsluitend eigen verkooplocaties en enkele geselecteerde groothandels voor hartige snacks.

Lees meer verhalen van bakkerszonen in onze brochure.

Vorig beroep: Student Commerciële Economie
Opleiding: Boulangerie en Patisserie 2011
Bedrijf:

Kwekkeboom Patisserie

Plaats: Amsterdam
Vorig beroep: Ergotherapeut
Opleiding: Patisserie april 2017
Bedrijf:

Patisserie Nettur

Plaats: Breda

Carrière-switcher Judie Rutten

Ik had geen plezier in mijn baan als ergotherapeut en moest telkens terugdenken aan mijn roots, die liggen namelijk in de bakkerij. Mijn vriend gaf mij het laatste zetje dat ik nodig had om mij aan te melden voor de opleiding, omdat hij natuurlijk ook zag dat ik enorm veel passie heb voor mooie patisserie. Ik weet nog goed dat ik in de eerste week startte in een groep met zo’n diversiteit aan mensen en achtergronden. We waren met een grote groep maar dat ging niet ten koste van de begeleiding: er was aandacht voor ieder individu.

Na de opleiding startte ik mijn bedrijf Patisserie Nettur, omgedraaid Rutten. Mijn opa heeft vroeger een eigen banketbakkerij gehad in Tilburg, dus ik vond het leuk om de familienaam erin te verwerken. Ik heb niet de ambitie om een heel groot bedrijf te beginnen, maar een kleine eenmanszaak met wat zitgelegenheid om een lekker stuk gebak met een kop koffie te nuttigen lijkt me geweldig!

Lees het uitgebreide interview met Judie in onze brochure.

61%

Na de opleiding is 61% van de oud-studenten fulltime werkzaam in de bakkerijbranche.

12%

Na de opleiding is 12% van de oud-studenten gedeeltelijk werkzaam in de bakkerijbranche.

11%

Na de opleiding is 11% van de oud-studenten niet werkzaam in de branche.

10%

Na de opleiding is 10% van de oud-studenten nog op zoek naar een baan.

6%

Van 6% van de oud-studenten zijn geen gegevens bekend.

Vorig beroep: Horeca en retail
Opleiding: Boulangerie november 2013
Bedrijf:

Boulangerie Oscar

Plaats: IJmuiden

Carrière-switcher Rogier Heijn

Ik kon geen goed brood vinden en had al jarenlang een passie voor het product. Als ik het niet kan kopen, moet ik maar gaan leren hoe ik het zelf maak. En zo besloot ik bakker te worden! Ik zocht op internet op ‘bakkersopleiding’ en ging drie uur later langs in Zaandam. Meteen bij binnenkomst voelde ik: ‘dit is gewoon goed, dit is wat ik wil’. Vier dagen later startte ik met de opleiding.

In juni 2015 opende Boulangerie Oscar, op de Halkade in IJmuiden. Geen logische keuze qua plek voor een bakkerij, maar in eerste instantie was het plan ook om business to business te verkopen. Het kleine winkeltje dat ‘erbij’ zat, liep zó goed dat ik besloot mij helemaal op de winkel te richten. Bij Oscar werken ook een aantal oud-studenten van Bakery Institute. Als we samen aan het werk zijn is het net of we weer in het Boulangerie lokaal staan. We zijn allemaal besmet met het virus en weten wat werken is. We hebben aan een half woord genoeg.

Lees hier een uitgebreid interview met Rogier