Loading...

Oogstfeest en Havermarkt 16 september

17 Juli 2015

Oogstfeest en Havermarkt 16 september

Op het binnenplein bij het Bakery Institute zal op 16 september het Oogstfeest worden georganiseerd, in navolging van het Oogstfeest vorig jaar dat in het teken stond van spelt. Naast de gezellig Havermarkt met informatie, producten, een hapje en drankje, zullen we wederom het eerste baaltje haver gaan veilen, waarbij de opbrengst voor Bake for Life is. Vorig jaar bracht de eerste baal maar liefst 750 euro op, daar gaan we met de baal Haver natuurlijk overheen! Iedereen is welkom – bakkers, telers, producenten, consumenten en pers – om te participeren en samen het bijzondere haver onder de aandacht te brengen.

oogstfeest2015-finalklein15.00 uur – Start Havermarkt, vrije inloop

16.00 uur – Minilezing van dr. Luud Gilissen over de bijzondere eigenschappen van haver

16.15 uur – Wat kan je allemaal maken met haver? door Francois Brandt

16.30 uur – Start veiling eerste baaltje haver

17.00 uur – Einde veiling en officieel deel van het programma

19.30 uur – Einde Oogstfeest en Havermarkt

We hopen van harte dat we je op een van deze activiteiten mogen verwelkomen en in ieder geval op het Oogstfeest! Heb je interesse om een van de kraampjes te bemannen met haverproducten, of om informatie te verstrekken over haver aan bezoekers van de Havermarkt? Neem dan even contact met ons op!

Promotieactiviteiten

Uiteraard zullen we ook de landelijke media benaderen over het haver en het Oogstfeest. Op 16 september zelf zullen we bij de bakkerij pers vragen om aanwezig te zijn bij het bakken van Haverproducten en het Oogstfeest, maar juist ook de dag erna, op 17 september, wanneer ook de bakkers de producten in de winkel hebben liggen, zullen we de haverproducten onder de aandacht brengen bij de landelijke media door deze door een stoere bakker te laten bezoeken, met uiteraard een kist vol met lekkere haverbroden, haverkoekjes en verwennerijen.

Waarom haver?

Onderzoeker dr. Luud Gilissen van de Wageningen UR is al jaren bezig om haver de verdiende plek in de voedselketen te geven: “Haver is niet alleen goed voor kinderen en jongeren. Het eiwit sluit naadloos aan op de behoefte van de mens door het hoge gehalte aan essentiële aminozuren en goede verteerbaarheid. Het is een goede vleesvervanger en veilig voor mensen met glutenintolerantie, het graan heeft een hoog oliegehalte van voornamelijk onverzadigde vetzuren, denk aan gezonde hart- en bloedvaten, de glycemische index is laag bij een hoge voedingswaarde , en heeft een gunstig effect bij obesitas en diabetes, en het bevat avenanthramides, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking en hun cosmetische en medicinale toepassingen. Maar haver is tegenwoordig vooral uniek en gewaardeerd door zijn cholesterol-verlagende beta-glucanen. Al met al is het niet verwonderlijk dat er maar liefst vijf door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn.”

Nieuwsbrief
Ontvang je de normale nieuwsbrief nog niet, dan kun je je makkelijk aanmelden! Volg deze link, meld je aan en wordt op de hoogte gehouden van de activiteiten van het Bakery Institute.